Masivní dubový kříž si nechal vyrobit na Slovensku. Přivezli mu ho 10. června a hned následující den se Rychtář s kumpány vydal ke kolejím vykopat jámu a kříž vztyčit. A narazil! Drážní hasiči čerstvě vykopanou jámu zasypali a místo začala střežit policie. „Pan Rychtář chtěl kříž instaloval bez povolení, navíc v ochranném třicetimetrovém pásmu kolem kolejí. Nekontaktoval nás,“ řekl Blesku mluvčí Správy železniční dopravní cesty (SŽDC) Marek Iliáš.

Podruhé na to šel Rychtář oficiálně. Oslovil úřady s žádostí o povolení. „Obdržel jsem dva návrhy na to, kde by mohl být památník pro Ivetku umístěn. Teď už probíhá šetření kvůli tomu, aby nedošlo k poškození okolních rozvodů. Byl bych ale strašně rád, kdyby se to stihlo do 29. června na dvouměsíční výročí od smrti mé Ivetky,“ říkal ještě před pár dny.

Jenže úřady si na Rychtáře došláply, protože stavět v blízkosti železniční trati, kudy jezdí vlaky plné lidí, může představovat riziko. „Bohužel SŽDC to nestihlo. Pán, se kterým ohledně pietního místa komunikuji, mi řekl, že je potřeba, aby se na to podívala policie,“ vysvětlil včera Blesku Rychtář.

Truchlící vdovec se proto dva měsíce po smrti zpěvačky vydal k místu tragédie jen s kyticí, kterou, jako několikrát předtím, položil za přítomnosti televizního štábu na koleje a uctil tak památku Ivety.