„Připravovali jsme svatbu dcery a celou tu dobu se táhla jedna věc. Nikdy jsme neviděli ženichovu rodinu. A říkal jsem, že na svatbu nepůjdu, dokud ty rodiče neuvidím,“ svěřil Václav, kterému tyhle dohady a tahanice následně rozbořily celý jeho svět.

Pár dní před svatbou dcery Terezy, to se psal rok 2012, bylo u nich velké dusno a manželka Ivana neunesla napětí v domácnosti. „Byl velký stres před tou svatbou a následovala hádka, kdy jsem přišel domů, byl otevřený barák a našel jsem Ivanu v kuchyni, jak se dívá nepřítomným pohledem ven a drží v ruce nůž. Všude byly rozházený věci,“ prozradil Václav režisérce Heleně Třeštíkové (68).

„Říkal jsem, ať neblázní. Ona vzala dva velké nože a doběhla až k brance. Tam jsem ji chytil, ona jako by zkolabovala a já ji táhl za ruku do předsíně. Sousedi koukali, co se děje…“ zavzpomínal.

Po tomto incidentu sousedé zavolali policii a Václava zatkli. On přitom přísahá, že jí neubližoval, ba naopak! „Držel jsem ji, aby si ty nože nepíchla do břicha! Už to jednou udělala – vzala si prášky a zapila je alkoholem,“ svěřil Strnad. Jeho žena ale i tak posléze zažádala o předběžné opatření s tím, že její muž je domácí násilník a má z něj strach.

Václava vykázali z domácnosti, nesměl se ke vchodu přiblížit na tři sta metrů, měl zákaz kontaktovat děti i manželku. „Mám ji pořád rád a nemůžu se s tím srovnat,“ posteskl si Václav, který se uchýlil do domu za Prahou, který kdysi sloužil jako truhlárna. Jak jejich příběh dopadl, uvidíte už zítra na ČT2.

Václav s Ivanou byli jedním z nejaktivnějších párů v Manželských etudách. Jako studenti architektury se snažili podnikat už za socialismu. Postupem času se jim narodilo pět dětí a postavili si dům na kraji Prahy.

Po revoluci se pustili do podnikání naplno, koupili dům na Vinohradech a prodávali nábytek. Obchod ale neprosperoval podle jejich představ. Děti vytvářely v rodině různé problémy a Ivana se cítila několikrát na pokraji sil. Přesto jsou v Etudách jednou z pouhých dvou dvojic (ze šesti), jež spolu vydržely dodnes…

VIDEO: Manželské etudy: Ivana a Václav Strnadovi, které režisérka Helena Třeštíková  sleduje od roku 1980.

Video
Video se připravuje ...

Manželské etudy: Ivana a Václav Strnadovi, které režisérka Helena Třeštíková sleduje od roku 1980. Aerofilms

Fotogalerie
8 fotografií