„Netuším, jestli jiný český film dostal v uplynulých dvaceti letech možnost velký festival nebo jeho sekci zahájit,“ říká producent Vojtěch Frič. „Určitě nás to těší. Je to prestižní záležitost. Opening celé sekce Panorama v den zahájení festivalu,“ říká Petr Kazda a Tomáš Weinreb.

Filmový štáb na filmu pracoval velmi dlouho, a tak se není čemu divit, že se očekávaly úspěchy, které se dostavily. „Po těch letech, co na filmu pracujeme, je to pro nás zadostiučinění. Hodně lidí nevěřilo, že snímek dokončíme a patřičně ve světové premiéře uvedeme. Máme pozvánky z dalších festivalů po celém světě,“ dodal Weinreb.

Film pojednává o Olze Hepnarové, která v roce 1973 zabila osm lidí. Najela nákladním vozem na zastávku hromadné dopravy v Praze na Strossmayerově náměstí. Za svůj čin si sama Hepnarová přála trest smrti. Stala se tak poslední oběšenou ženou v Československu. Snímek je natočený podle skutečné události.

„Fakt, že jde o skutečný příběh masové vražedkyně, v zahraničí často úplně pomíjejí. Soustředí se na silný osobní příběh s hrůzným vyústěním a na hlavní kontroverzní postavu samotnou. Toto nás provází celou realizaci: zcela odlišný přístup k látce u nás a v zahraničí,“ popisuje Frič. 

Tvůrci se do příběhu snažili vtisknout svůj rozpoznatelný rukopis a je pro oba režiséry jejich filmovým debutem. Snímek Já, Olga Hepnarová uvede v Berlíně i představitelka hlavní role, polská herečka Michalina Olszańská. Její ztvárnění Olgy Hepnarové ukazuje první oficiální upoutávka na film.

Video
Video se připravuje ...

Já, Olga Hepnarová Bontonfilm

Fotogalerie
13 fotografií