Když oznamovala jako jediná z obrazovky Československé televize milionům lidí v přímém přenosu vpád cizích vojsk do ČSSR, myslet na strach neměla čas ani vteřinu. Své pocity včera podrobně popsala Blesku.

Začalo to prý nevinně. "Když si na ten den srpnové okupace vzpomenu, jsem nasr… ještě teď. A klidně tam to slovo napište, nestydím se za to," řekla Blesku Moučková.

S manželem Jiřím Zahajským (†68) si ještě těsně před invazí užívala na chalupě u legendárního herce Jana Wericha (†75). "Z Velhartic jsme se 20. srpna museli večer vrátit domů. Byla jsem jediná, kdo druhý den v televizi sloužil. Někdy kolem třetí ráno mi najednou volá rozčilený Jiří Dienstbier z rozhlasu, že nás okupují Rusové."

Od té chvíle Kamila nezamhouřila oka. Malého syna Ondřeje rychle odvezla k jeho otci, dvě dcery byly naštěstí v zahraničí jako au pair. "Když jsem k ránu spěchala do televize, brala jsem benzin. Najednou opodál vidím vojáky a zastřeleného mladého kluka. Šlápla jsem na plyn a uháněla do studia. Chtěla jsem rychle varovat lidi."

Na obrazovce se Moučková objevila v 9 hodin. To už si vojska Varšavské smlouvy ukrajovala jeden kus naší země po druhém. Na Moučkovou ale tvrdá realita dopadla velice brzy. Neuplynulo ani půl hodiny a Kamila byla ze studia vyvedena dvěma ruskými vojáky.

Fotogalerie
3 fotografie

"Byli to takoví červenobareťáci, kteří ani nevěděli, v jaké zemi jsou. Nikdo tehdy nepochopil, jak se do režie dostali," říká Moučková a ukazuje památnou fotografii z oněch 30 minut za hlasatelským pultíkem.

"Nečesaná, nemytá, nenalíčená, tak jsem do televize tehdy vlítla. Zato jsem byla ale plná odhodlání. Kvůli té obrovské nasr…sti, jsem zapomněla i na to, že mám děti a že bych měla mít možná také trochu strach."

Kamilu vyvedli, ale Cukrák ještě vysílal, běžela tedy vypomoct do jiného studia, na které Rusové ještě nepřišli. "Dařilo se ale jenom pár minut. Pak už jsme jen na monitorech pozorovali, jak se doslova plíží k Cukráku. Cvak – a Cukrák byl vypnut. Pocítila jsem obrovskou bezmocnost."

Byla horká srpnová noc a Moučková s manželem Zahajským měli v Klimentské ulici v Praze otevřená okna. "V ulici chodili dva vojáci. Z nudy začali jen tak do vzduchu střílet samopalem. Začalo plakat dítě, potom druhé, třetí… Měla jsem pocit, že pláče celá ulice. Dodnes mi to zní v uších…"

A přišel zákaz...

Druhý den Moučková dostala zákaz vysílat a ukazovat se na obrazovce. Vypomáhala pak televiznímu dabingu, a když se na to přišlo, v roce 1969 dostala hodinovou výpověď. Kariéra "zpravodajské televizní hlasatelky", která do televize nastoupila v den vzniku TV novin už v roce 1956, se zbortila.

"Dva roky jsem pracovala v kantýně Komorního divadla. Potom jsem uklízela baráky a myla schody," vypočítává Moučková a nemůže zapomenout na titulní stránku německého časopisu Stern se svou fotkou a titulkem: "První dáma televize myje schody". V roce 1975 Moučková začala vypomáhat družstvu invalidů a deset let lepila na kolenou pytlíky.

Čtyři roky před listopadovou revolucí, už v uvolněnější situaci, šla po Václavském náměstí a v krámu lidových řemesel UVA visel nápis: "Přijmeme prodavačku, která mluví anglicky a německy"."Tak jsem to z legrace zkusila a oni mě vzali. Stala jsem se prodavačkou."

Moučkovou coby hlasatelku její odvaha odrovnala na 30 let. Spolu s ní ale trpěl i herec a manžel Jiří Zahajský. "Z filmu ho téměř vyškrtli, z televize a dabingu taky. Sem tam se mohl objevit v divadle," vysvětluje Moučková a vzpomíná na den, kdy podepsala Chartu 1977.

"Nechtěla jsem to udělat bez Jirkova svolení. Přinesla jsem ten text tedy večer domů a on: Kamčo, proč se mě ptáš? Stejně to podepíšeš. Uvědom si ale, že jestli to doteď bylo děsný, tak to bude ještě horší. A měl pravdu. Podepsala jsem a ráno už jsme před domem měli estébáky a od té doby nám oběma byli v patách pořád."

Dodnes Moučková ničeho nelituje. "Hrdinové neexistujou. V životě jen přijde klíčový moment, kdy se musíte někam zařadit. Říkám tomu projevit charakter."

V dubnu bylo Kamile Moučkové 80 let. Dostala osobní blahopřání od exprezidenta Václava Havla. Na dnešní odpoledne je Kamila Moučková pozvána na Hrad osobně Václavem Klausem. "Tohle oboje moc potěší. Je to možná odměna za ten charakter, aspoň já tomu tak rozumím."

První část videorozhovoru s Kamilou Moučkovou najdete zde.