Na hrobě v pražských Strašnicích v poslední době přibyla řada květin či vzpomínkových předmětů. Například buddhistický zvoneček pro štěstí, bílý andělíček s červeným kamínkem, kávová svíčka, křížek se srdíčkem, čajová růže či pudřenka a divadelní fotka z mládí Švorcové, na níž vypadá nádherně.

Někdo pak přinesl také lahvičku červeného vína, které měla představitelka seriálové Ženy za pultem Anny Holubové moc ráda. Nejzvláštnější je ale tajemná pohlednice. Na přední části je vyobrazeno dílo Jakuba Schikanedera (†69) Moře s majákem, ovšem na zadní straně je tajemný vzkaz: „Jsi stále se mnou! Jsem stále s tebou!“

Není jasné, kdo tam pohlednici položil a kdo by tak mohl být autorem textu. Ovšem zřejmě to musel být někdo, kdo zesnulou herečku a komunistickou funkcionářku dobře znal. „Chtěla bych se podívat ještě jednou na Jadran,“ přála si totiž v jednom ze svých posledních rozhovorů před tím, než v srpnu 2011 zemřela.

„Tam jsem to milovala, i když bych se obávala toho, že bych tam dnes už nenašla to, po čem se mi stýská…“ vzpomínala s láskou a zpětně se zdá, že mohla mít na mysli i nějakého muže, s nímž prožila vášnivý letní románek.

Každopádně pohřbena byla Jiřina do společného hrobu s druhým manželem, akademickým malířem Vladimírem Šoltou (†53), který zemřel před Vánocemi 1977 po pádu ze schodů. On má u jména titul zasloužilý umělec, ona pak národní umělkyně. Oba leží na střešovickém hřbitově nedaleko jejich luxusní vily.

VIDEO: Jiřina Švorcová v dokumentu TV Barrandov

Video
Video se připravuje ...

Jiřina Švorcová v dokumentu TV Barrandov TV Barrandov

 

Fotogalerie
32 fotografií