Do poslední chvíle se snažil nedat na sobě znát, že zákeřná nemoc postupuje. Od půlky července zrušil všechny svoje koncerty. Jedno z posledních vystoupení bylo na Jízdě králů v Doloplazích. Před fanoušky přišel jako někdo úplně jiný – vyhublý, unavený, s velkými kruhy pod očima... Bylo na něm vidět, že bojuje se zákeřnou chorobou.

Už jenom ležel

„Proto byl tak pohublý. S rakovinou močového měchýře bojoval dlouho, asi čtyři roky, ale nakonec ho dohnala,“ prozradil Blesku jeho kamarád Milan Pitkin (67). „Byl jsem u něj před týdnem a bylo nám jasné, že to bohužel takhle dopadne. Nevypadal dobře, jenom ležel. Všichni jsme věděli, že to nebude mít dlouhého trvání. Je dobře, že odešel v kruhu rodinném, tedy doma a ne v nemocnici,“ dodal člen Banjo Bandu Ivana Mládka (75).

Výduť v mozku

Pro písničkáře to ale nebyla jediná zdravotní komplikace, špatně na tom byl už od 90. let. Mejdany do rána, špatná životospráva a alkohol se na něm těžce podepsaly. Ustavičný stres a trému tlumil cigaretami a skotskou.

Začal mít poruchy chůze, ztrácel paměť a špatně mluvil. Lékaři nakonec v nemocnici zjistili, že mu cévky ucpala krevní sraženina. Navíc v mozku objevili velkou výduť, která ho mohla stát život. Čtyři měsíce tak strávil na neurologii a musel na operaci.

Srdce a játra

Další výstraha přišla po dalších dvou letech – Wabi prodělal lehký infarkt. Vzápětí navíc vyšlo najevo, že kytarista trpí vážnou nemocí jater. Přestože se poslední roky snažil žít zdravě, zemřel ve čtvrtek 16. listopadu ve věku 70 let.

Video
Video se připravuje ...

Zemřel Wabi Daněk (†70): Poslechněte si jeho slavnou Rosu na kolejích 

Fotogalerie
8 fotografií