Black metalová kapela Master´s Hammer vznikla v Československu v roce 1987, po řadě demo nahrávek vydala alba Ritual a Jilemnický okultista. Poslední koncert skupina odehrála v roce 1992 a v roce 1995 se formace rozpadla. Od roku 2009 skupina působí jako studiový projekt. "Kapela pro staré fanoušky, ale i pro ty, kteří v době jejího založení ještě ani nebyli na světě, chystá vystoupení založené na tvorbě z raných devadesátých let," uvedli pořadatelé.

Vystoupení Master´s Hammer přivítali i fanoušci na diskusním foru festivalu. "Dokázali jste něco neskutečnýho vidět na jednom fesťáku Master´s Hammer a Emperor. Kloubok dolů a ještě jednou díky, splnili jste sen tisíců lidí, kteří Master´s Hammer neviděli nikdy hrát naživo," napsal jeden z diskutujících.

Na festivalu Brutal Assault každoročně vystupuje zhruba stovka kapel, pořadatelé již oznámili na příští rok skupiny Incantation!, Gorguts či formace Revocation, poprvé na festivalu vystoupí skupiny Protector či Metal Church. Vstupenky na festival jsou již v prodeji, nejlevněji je možné je pořídit do konce dubna ve vybraných kamenných prodejnách za 1900 korun či si je nechat zaslat poštou.

Na letošní ročník festivalu dorazilo 18.000 fandů metalové hudby, kteří si mohli užít vystoupení 110 kapel. Mezinárodní festival Brutal Assault původně vznikl jako malá akce na Moravě a často měnil místo svého konání. Přelom přinesl rok 2006, kdy díky atraktivnímu programu do Svojšic u Přelouče dorazilo sedm tisíc lidí, po přesunu do Josefova návštěvnost ještě vzrostla.