Sexuální průšvihářka – to je asi nejpřiléhavější chrakateristika Bosákové. Na začátku 50. let byla nejlepší z československého gymnastického družstva. Jenže závistivé kolegyně z týmu ji shodily – nahlásily, že u ní na internátu v Tyršově domě přespal budoucí manžel, diskař Vladislav Bosák alias Hasan.

Za trest ji vyhodili z ubytovny a dali půlroční distanc. Bosáková se ale nastěhovala do elektrické rozvodny strahovského stadionu a trénovala dál! Ze svazku Doktor, uloženého v Archivu bezpečnostních složek, vyplývá, že právě sexuální avantýry se jí později staly osudné – aby jako již vdaná zabránila jejich vyzrazení, kývla ve svých čtyřiadvaceti na spolupráci s komunistickou tajnou policií.

Jako agent Doktor špiclovala vrcholové české sportovce – Františka Hadaše, reprezentanta v lukostřelbě, hokejistu Vladimíra Zábrodského, kolegyni gymnastku Vlastu Janebovou, stolního tenistu Ladislava Štípka či mistryni sportu Věru Vančurovou.

Ve spisech lze najít časté stěžování estébáků, že Bosákovou se dá jen těžko řídit. Její velká premiéra agentky se měla odehrát v roce 1956 v Melbourne. „DOKTOR byla nejneukázněnější a nejchamtivější člen čs. olympijské výpravy,“ píše vůbec v první hodnotící zprávě.

„Nesdělila jednu konkrétní zprávu nebo jméno. Instruktáž nedodržovala,“ píše se v jejím hodnocení. Dokonce na ni v Austrálii musela čekat celá loď Gruzie. Nebyla k nalezení. Zřejmě se zdržela „s velkým množstvím zavazadel, naplněných látkami“.

Další nákupy jí musel zakázat řídící důstojník. Fízlové ji hodnotili jako „ženu primitivní, neschopnou vyplňovat hlášení“. StB za mizerné výkony na sebe nenechala čekat: Když ji Věra Chytilová chtěla obsadit do svého filmu O něčem jiném, kde měla hrát slavnou celebritu, odmítla. Chtěla se připravovat na olympiádu v Tokiu.

Režim proti ní ale použil past – při závodech ve Francii v roce 1962 pár gymnastek včetně Evy přetáhlo večerku a „vzdálilo se od výpravy“. Řekli jí, buď natočíš ten film, nebo končíš. Souhlasila, ale skončila stejně. Když se chtěla vrátit do reprezentace, dozvěděla se, že „amatérští sportovci přece filmy netočí“.

Když pak na začátku 70. let StB nasadila Bosákovou znovu, tentokrát na Věru Čáslavskou, byla mnohem poslušnější... Na svou bývalou svěřenkyni a nicnetušící kamarádku udávala věci, které jí téměř zničily život.

Červen 1956

Hodnocení kandidátky ke spolupráci Agenturní cestou byly na kandidátku získány závadové poznatky… Vzhledem k tomu, že má zájem, aby… nebyly zveřejněny…, jest zde záruka, že spolupráci nevyzradí a… úkoly bude plnit dobře.

Bylo zjištěno, že udržovala milostné styky s trenérem gymnastiky Ogounem, Ig. Havelkou a čsl. reprezentantem ledního hokeje Vl. Zábrodským. …bylo dále zjištěno, že při zájezdech do Itálie v roku 1954 a Jugoslávie v roku 1955 udržovala styky s neznámými muži.

Na veřejnosti vystupuje… jako že žije s manželem velmi spořádaným životem, což není pravdou. Její manžel ji má velmi rád a všechno jí odpustí.

Únor 1957

Hodnocení spolupracovníka „DOKTOR“ …V Kalkatě, kde se výprava zdržela pouze krátkou dobu na letišti, získala od nezjištěné osoby náhrdelník ze slonoviny. …v Darwinu, kde výprava se zdržela přes noc, dostala peníze od nezjištěného emigranta. Navazovala styky s cizinci a emigranty, hlavně ze zištných důvodů.

Spolupracovnice „MAKOVÁ“ sdělila, že si dary od emigrantů přímo svým chováním vynucovala…, v obchodním domě neodešla od svetru tak dlouho a vedla takové řeči, že nemá peníze a pod., až jí ho emigrant koupil. Důvěrně se stýkala s americkým sportovcem Lambertem, francouzským… nezjištěného jména a emigranty: Hebrolem z Blanska, A. Hercokem z Kostomlat, Bauerem Vlastou, s kuchařem, který byl k čsl. výpravě přidělen… a mnoha dalšími…

Instruktáž nedodržovala, podnikala samostatné akce. Její kontrola byla naprosto nemožná… Jedná se o ženu neprůměrně sexuálně založenou, nemorální, která své styky s muži hodnotí podle toho, kolik od nich dostane darů. V kolektivu není oblíbená, její chování je hrubé.

Fotogalerie
75 fotografií