O dekádu starší Bosákovou, taktéž olympijskými medailemi ověnčenou gymnastku, považovala nicnetušící Čáslavská za svoji kamarádku a vzor. Jak ale vyplývá z dokumentů, které si Blesk vyžádal od Archivu bezpečnostních složek, nasadila komunistická policie právě Bosákovou alias »Doktora« na Čáslavskou na začátku 70. let.

A to s jasným záměrem: Zjistit, zda a kam se hodlá národem uctívaná olympionička, jež se postavila proti sovětské okupaci, vystěhovat, co v tom podniká a jaké má kontakty se Západem. Šlo samozřejmě i o peníze.

Video
Video se připravuje ...

Věra Čáslavská (†74): Co prozradila v jednom z posledních rozhovorů? TV Regina

V jejím sportovně nejúspěšnějším roce 1968, ještě na letních olympijských hrách v Mexiku, dostala Věra od filmařů životní nabídku: „… od Američanů za milion dolarů za velkofilm v koprodukci s Japonci. Ona to však odmítla, protože chtěla jet domů k rodičům,“ nahlásila agentka Bosáková svému řídícímu důstojníkovi na jaře 1971. A to nebylo všechno.

Další možnost, účinkovat v lední revui za více než milion šilinků, jí nabídlo Rakousko. To zase podle Bosákové Čáslavská nevzala se slovy, že nikomu nebude dělat šaška. „Představte si to!! Já jsem mohl do ČSSR přijet pouze na návštěvu jako milionář v cadillacu a tady těm soudruhům jen kynout,“ objevují se ve zmíněné estébácké svodce rozčilená slova tehdejšího manžela Čáslavské, atleta Josefa Odložila (†54).

Video
Video se připravuje ...

Věra Čáslavská (†74): Promluvila o těžké nemoci a... Za týden zasáhl osud! TV Regina

Rodina Čáslavské byla v tehdejším Československu bez perspektivy. Věra byla doma s malou dcerou bez příjmu a zkoušela se živit malováním obrázků. Její muž měl trenérský plat 2300 Kč, ale tisícovku je stál nájem. O ilegální emigraci však manželé neuvažovali.

Chtěli požádat o vystěhování do Izraele – ani ona, ani manžel však podle dostupných informací neměli židovské kořeny. „… na dotaz (Bosákové, pozn. red.), zda si již (Čáslavská, pozn. red.) podala žádost o vystěhování… odpověděla, že ne, že ještě před tím chce se nechat objednat k s. Husákovi (tehdy generální tajemník ÚV KSČ, pozn. red.)…“ stojí v udání z května 1971. Čáslavská měla v úmyslu také požádat o pomoc přátele.

Ohledně svého vystěhovaní bude prý jednat se Seifertem, Hanzelkou a Werichem…, aby jí doporučili nějakého šikovného advokáta, nejlépe Žida, který by jim pomohl tyto věci zařídit,“ žalovala Bosáková.

Snahy o život v Izraeli vystřídala v létě naděje pro Odložila v podobě nabídky trenérské práce pro Italy. „Čáslavská věří, že Odložil toto místo dostane, na základě jejího rozhovoru se s. Husákem, který prý jí slíbil veškerou pomoc,“ objevuje se ve spisu, který na Čáslavskou StB vedla s názvem GYMNASTKA v září 1971.

Odložila samozřejmě k Italům nepustili a smůlu měli i Japonci, kteří neúnavně projevovali o Čáslavskou zájem. Neviditelné vězení se zrádnou přítelkyní, kterým režim potrestal nepoddajnou hvězdu, fungovalo dokonale…

Vše o Věře Čáslavské naleznete: ZDE!

Fotogalerie
79 fotografií