Niki nikdy nebyla prostitutka, kurtizána či profesionální společnice. Slavní muži ji dokonce prakticky nezajímali! Fraitová své renomé v takzvané lepší společnosti získala jinak: jako známá pražská lesbička. V totalitních sedmdesátých a osmdesátých letech se v Česku o jiných sexuálních orientacích spíše mlčelo.

Fraitová ji však ani tehdy netajila – a tak se stala brzy osobou, která nejen rozněcovala vášeň pražských krasavic, ale osvěžovala i sexuální život znuděných slavných párů. Nyní o tom napsala knihu Lesbianka.

Hvězdná ložnicová kariéra Niki Fraitové začala v grilu, který existoval u kina Blaník na zmíněném Václavském náměstí. V tomto podniku, vyhledávaném v sedmdesátých letech hlavně uměleckou smetánkou, zaujala nejprve slavného režiséra. Ten si ovšem představoval, že mu nádherná bruneta bude po vůli jako milenka.

Několikrát se opravdu sešli, rozuměli si. Nikino následné vysvětlení, že z toho nic nebude, protože kráska je podobně jako on »spíš na ženské«, režisér rozdýchával těžko, nicméně posléze se s ní uvolil prožít čtyřku se svým kamarádem a Nikinou milenkou. „Byl estét, chtěl vidět dvě milující se ženy. Nakonec jsme se měli rádi všichni čtyři,“ popisuje tuto zkušenost lapidárně Fraitová.

Fraitová jen velmi neochotně prozrazuje, kdo jsou konkrétně osobnosti, se kterými se v posteli sešla. O režisérovi, který ji do bohémského řádění uvedl, mluví například jen jako o režiséru Hormónkovi. Jen z kontextu v knize se dá usoudit, že Fraitová hovoří o proslaveném tvůrci prvního českého hororu Spalovač mrtvol Juraji Herzovi.

Připouští však, že tehdy dostala nabídku i od Karla Gotta, který byl rozčarován nejen jejím odmítnutím, ale i tím, že mu Niki odloudila přítelkyni Evu. Naštvalo ho to tak, že Niki dokonce odmítl přispět na taxíka.

To psychiatr a světoznámý spisovatel Josef Nesvadba proti Nikiným sexuálním choutkám naprosto nic neměl – a dokonce jí přivedl svou přítelkyni, která se s tehdy dvacetiletou Fraitovou pomilovala za jeho přítomnosti, což nyní ve své knize popisuje velmi barvitě. Fraitová se v té době ostatně ještě úplně nevyhýbala ani mužské náruči.

Mladý a slavný herec, v současné době herecká legenda první kategorie, jí dokonce udělal dítě! Dala však přednost potratu. „Jinýho mužskýho jsem neměla. Tak jsem mu zavolala. Kolik ta zábava stojí, zeptal se vtipně. Osm stovek! Tady máš a zase se někdy ozvi. Od té doby jsem ho neviděla a svatosvatě se zařekla, že už nikdy s žádným mužským nechci nic mít,“ vzpomíná Fraitová. Od té doby prý už vždy patřila jen ženám. 

Muži ze života Fraitové ale nadobro nezmizeli, díky jednomu vznikla i její knížka. Počátkem devadesátých let totiž prožívala vášnivou lásku s Monikou, svou tajnou milenkou ze severních Čech. Divoké milování střídaly rozchodové scény a zase smiřování. Monika byla navíc vdaná a měla dítě. Složitou situaci se proto Fraitová rozhodla konzultovat s kartářem!

A vydala se za hercem Václavem Knopem (66). Člen Národního divadla, posléze známý třeba svou rolí tělocvikáře a domácího v seriálu Hospoda, v té době neměl herecky nejplodnější období. Zato si pořídil praxi vykladače karet. „Chodilo se za mnou radit dost hereček i jiných kamarádek. A obvykle se nespokojily s jednou návštěvou, konzultoval jsem s každou pětkrát šestkrát,“ prozrazuje Knop. Většinou to prý ale byly ženské přes padesát. V osobě Niki však dorazila pro rozumy půvabná třicítka! Knopovi se opravdu líbila, Niki zase vyhovovaly Václavovy rady. Sešli se ještě několikrát.

Když mu pak Niki prozradila, že je »lesbičanka«, jejich kamarádskému vztahu to dokonce pomohlo: „Přestal jsem se chovat jako blbec a na oplátku jsem se mnohem víc dozvěděl,“ vzpomíná sebekriticky Knop. Z jejich pravidelných setkání posléze vznikla knížka: „Ty její historky, to bylo vždy nahlédnutí do úplně jiného světa. A tak mi to nedalo a přemluvil jsem ji, abychom to sepsali.“ A jaké hlavní poučení pro Václava z vyprávění kamarádky lesby vyplynulo?

„Cenné pro mě bylo, když mi vysvětlovala, jak to s ženami dělá. Protože lesbičky samozřejmě vědí mnohem lépe než my, jak to udělat, aby se milenka cítila v sedmém nebi! A taky jsem si uvědomil, že my chlapi si nikdy nemůžeme být docela jisti, že nám partnerka někdy nezmizí s nějakou dámou,“ říká se smíchem třikrát ženatý Václav Knop.

Fotogalerie
7 fotografií