Josef Vondráček pracoval v Československé televizi od roku 1959 jako režisér v dětském vysílání. V té době režíroval pořady se Štěpánkovou Haničincovou či Pavlínou Filipovskou. Později připravoval dětský magazín Vlaštovka a pravidelný cyklus Televizní klub mladých. Poté přešel do Hlavní redakce zábavných pořadů, kde se podílel na populárních a divácky velmi oblíbených pořadech Možná přijde i kouzelník. Dále připravoval zábavné soutěžní pořady Videostop, Buď anebo a Tutovka. 

Josef Vondráček byl autorem cyklu Zpívánky, hrané písničky pro děti. Byl všestranným tvůrcem, který uměl pracovat se všemi televizními žánry. Pod jeho vedením vznikl dodnes velmi úspěšný dialog Felixe Holzmanna a Ivy Janžurové s názvem Včera, dnes a zítra, který byl před dvěma lety v divácké anketě vyhlášen nejlepší televizní scénkou. 

V poslední době připravoval pro Českou televizi soutěžní pořad Pyramida, dětské pásmo Studio Kamarád a kutilský magazín s Jiřinou Bohdalovou Hobby naší doby. 

Zajímavostí je, že vystudovaný právník Vondráček začínal v této profesi v divadle Semafor. V roce 1959 dokonce účinkoval jako tanečník, takzvaný mužský girls, v divadelní hře Člověk z půdy.