O smrti Petra Hapky se jeho největší hudební, ale i životní spojenec Michal Horáček dozvěděl od Hapkovy dcery Petry. Ta se společně se svou matkou Ullou Keslerovou, jež byla skladatelova bývalá manželka, o Petra starala do posledních minut jeho života.

Horáček s Hapkou naposledy strávil oslavu jeho sedmdesátin, kdy skladatel ještě vnímal a dokázal sebrat veškeré síly. Pak za ním jezdil do Bohnic, kde Hapka ležel, později domů na Okoř. Po poslední návštěvě za ním ale Horáček přestal jezdit.

„Už jenom ležel a trvalo mu třeba půl hodiny, než otevřel jedno oko. A když ho otevřel, nebyl jsem si jist, zda mě poznal. Už ani moc nevnímal. Ty návštěvy už byly tristní. Jemu nepřinesly nic a mně jen velkou bolest,“ svěřil se textař deníku Aha!. 

Horáček ale věděl, že je Hapka v dobrých rukou, a chápal, že ve svých posledních světlých chvílích se jeho kamarád rozhodl, že svůj boj s Alzheimerovou chorobou vzdá. „Myslím, že si uvědomoval, že takovýhle život už nemá smysl. Přestal bojovat. Zemřel na vyčerpání organismu. Ta nemoc mu dala hodně zabrat,“ přiznal Horáček, který se nabídl pozůstalé rodině, že jim pomůže s pohřbem jak organizačně, tak finančně.

Fotogalerie
7 fotografií