Martin Štěpánek v roce 1981 se svou manželkou Jaroslavou Tvrzníkovou odjel z komunistického režimu »na dovolenou«, ze které se do rudého Československa již nevrátil. Emigroval do rakouské Vídně a o dva roky později se přemístil do německého Mnichova. Celou dobu ho StB sledovala.

Petra Štěpánka Státní bezpečnost nutila, aby na svého bratra donášel. „Petr Štěpánek konstatoval, že činnost svého bratra odsuzuje. Z morálního hlediska se nemůže smířit s tím, že se bratr v emigraci zařadil do řad nepřátel Československa,“ stálo v jeho spise podle magazínu Reflex. Na užší spolupráci však herec nikdy nepřistoupil. Na popud StB sice bratra veřejně odsoudil za jeho emigraci, ale tyto pocity nikdy nesdílel.

Muž, který špehovací akci Martin zahájil, byl kapitán StB Libor Široký. Byl to právě on, kdo navrhl Petra Štěpánka jako spolupracovníka StB. Herce se však nikdy zlomit nepodařilo. Široký si vedl dobře jak za komunismu, tak po jeho pádu.

V roce 1990 odešel dělat podnikového právníka. O šest let později se stal jedním z nejbližších spolupracovníků Andreje Babiše. A co dělá dnes? Je předsedou dozorčí rady Agrofertu...