Jakmile byla ve filmu role starostlivé maminky, na 99 procent ji získala Myslíková. Z vlastních zkušeností přitom vycházet nemohla. Věděla, že děti mít nemůže. „Jednou mi říkala: Víš, já si myslím, že mužský by prvně řekl, že mu na tom nezáleží, že nemůže mít děti. Ale mohlo by se stát, že za rok za dva by přece jenom nějakého toho potomka mít chtěl,“ prozradila hereččina přítelkyně Myrna Skálová, které se Míla často svěřovala: „Pak by mi to vyčítal. Nebo by mi to neřekl, ale trápil by se a bylo by to na něm vidět. Takže nemá smysl, abych se hnala do nějakého manželství,“ uvažovala.

Smůla na chlapy

Přesto se herečka jednou, ještě v průběhu studia, provdala. Manželství s hercem Štěpánem Zemánkem (†61), který byl o 25 let starší, ale vydrželo jen rok. Hůře dopadl její druhý vážný vztah. „Slávek byl o několik let mladší a myslím, že zatoužil po rodině. Našel si dívku, a to Miluška dost těžce nesla,“ prozradila další hereččina kamarádka Naďa Vicenová.

Oheň a síra

„To dokázala chrlit oheň a síru,“ vzpomínala Vicenová v dokumentu Příběhy slavných. Myslíková tak spokojenou matku a manželku jen hrála. A naprosto skvěle!

»Štěpánek« Kříž: Jak ta mě pérovala!

Syna sice Myslíková neměla, ale díky filmové pentalogii Básníků se jím stal Pavel Kříž (52). „Od prvního dne mě pérovala. Říkala – Obleč se, nebo nastydneš. Nejíš! Moc kouříš... Ale já jsem k ní měl vztah nejen jako k filmové matce, ale opravdové,“ zavzpomínal na herečku herec.

Její filmové děti

Dívka na koštěti – syn Jan Hrušínský

Marečku podejte mi pero – syn Jiří Schmitzer

Jak utopit doktora Mráčka – dcera Eva Hudečková

Tři oříšky pro Popelku – syn Jiří Růžička

Chlapci a chlapi – syn Jiří Kopta

Babička – dcera Libuše Šafránková

Metráček – dcera Markéta Světlíková