Václav Petrus absolvoval v šedesátých letech pražskou konzervatoř. Díky rozsáhlým znalostem cizích jazyků, uměl německy, španělsky, italsky, rusky a polsky, se už od počátku kariéry uplatňoval zejména v zahraničí. Paradoxně v Čechách se nikdy moc neproslavil.

Po okupaci se odstěhoval do Německa, kde začal i podnikat. Na Prahu ale nikdy nezapomněl a později se tu seznámil i s o 30 let mladším Rostislavem, kterému poskytl střechu nad hlavou, udělal z něj společníka ve své firmě, přepsal na něj své nemovitosti a dokonce z něj v Německu udělal adoptivního syna. Později toho ale litoval...

„Rostislav pro mě zavolal sanitku. Posádce tvrdil, že jsem chtěl skočit z okna a že se léčím na psychiatrii,“ vzpomínal Petrus pro Aha! na incident, který se odehrál před čtyřmi lety. „Můj bývalý přítel ze mě chce udělat blázna. Nikdy jsem se na psychiatrii neléčil, jak tvrdil, a k žádné sebevraždě jsem se nechystal. Vše si vymyslel jen proto, abych nebyl způsobilý k právním úkonům a dostal se tak i k mému kontu,“ tvrdil. Lékaři ho propustili s tím, že je duševně zdravý a klidný. Rostislav se ale bránil, že takovýchto incidentů bylo již více a že Petrus je nemocný a jeho stav se zhoršuje.

U stárnoucího zpěváka objevila kromě cukrovky i Parkinsonova choroba. Poslední čtyři měsíce života měl problémy s pohybem. V sobotu ráno kolem šesté dlouhodobé nemoci podlehl v nemocnici v německém Weidenu.