Marka Ronce můžou diváci znát především ze záporných divadelních rolí, pro které byl jako stvořený. Ztvárnil Richarda III. při letních shakespearovských slavnostech nebo postavu Garyho v Mailerově Katově písni. V posledních letech se ale spíše objevoval v seriálech. Z těch nejznámějších lze jmenovat Cesty domů, Gympl s (r)učením omezeným nebo Kriminálka Anděl.

Přestože se mohlo zdát, že Ronec šel z role do role, opak byl pravdou, jeho role totiž byly epizodní a před kamerou se tak dlouho neohřál. To potvrdil i režisér Filip Renč (48). „Ronec se v jednom díle Sanitky mihnul jako lapiduch, který na vozíku převáží pacienta. Já jsem ho nevybíral. Vybírám herce, kteří mají charakterní role nebo alespoň nějaký dialog. Herce, jako je Ronec, vybírá casting nebo oddělení komparzistů České televize.“

Rodák ze Sokolova často před kamerou i na prknech, co znamenají svět, hrál role bezdomovců a různých pochybných existencí. Osud mu ale paradoxně nachystal podobný příběh, jeho manželka mu kvůli problémům s alkoholem sbalila kufry a herec neměl kam jít. "Poskytl jsem mu dočasné přístřeší, když ho manželka kvůli problémům s alkoholem vyhodila z bytu a Marek neměl kam hlavu složit," prozradil Blesku divadelní režisér Zdeněk Potužil.

 

Představy se rozcházely s realitou

Jeho představy o rolích v televizi byly ale úplně jiné, a tak propadl depresím, které ho dohnaly až k alkoholu. "Hodně se tím trápil a pil. Poslední dobou to s ním bylo velmi obtížné, už ho nechtěli ani obsazovat ani režiséři, kteří s ním dříve pracovali," řekl jeho přítel Zdeněk Potužil a dodává příčinu smrti: "Selhaly mu ledviny."

Přes všechny své problémy byl ale mezi svými kolegy velmi oblíbený a zpráva o jeho smrti všechny šokovala. A tak do hereckého nebe odešel velký herec malých rolí.

Jeho náhlá smrt zasáhla hlavně jeho herecké kolegy. „Byl to pro mě šok, řekla mi to dcera Janinka, která zprávu objevila na internetu. Vždycky mě fascinovalo, s jakou odpovědností přistupoval k roli, jak se dokázal soustředit, ale přitom jsem cítila, že se nikdy nikomu neotvírá. A to i přesto, že mi ukazoval obrázky svých dětí,“ prozradila Blesku Simona Postlerová (49).

„Ty nám Mírovatíš!“

Postlerová si dokonce všimla neobvyklé hubenosti Ronce.  „V poslední době jsem si všimla, že skoro nejí. Vybízela jsem ho, aby si něco malého vzal. A pak jsem mu žertem vyhrožovala „Ty nám Mírovatíš!“. Nenapadlo mě, že by měl skončit jako on. Strašně je mi to líto, protože byl o rok mladší než já,“ připomněla průpovídkou taktéž zesnulého Vladimíra Dlouhého (†52).

I režisér Jiří Adamec (65), který s Roncem spolupracoval na Cestách domů, si všiml podobnosti s Vladimírem Dlouhým. „Talentovaný herec. Bohužel jenom pil, kouřil a nejedl. Škoda ho,“ svěřil se Blesku Adamec.