Jeden rozvod stačil

Kvůli obavám z dalšího propírání soukromých věcí před cizími lidmi se herečka raději už nikdy nevdala. Vztah s režisérem Stanislavem Remundou (84) je sice i po 44 letech stále silný, ale pořád »jen« milenecký.

K oltáři Remunda Janžurovou nedostal. Trapnou atmosféru rozvodu už nevymazala z paměti. „Byla jsem na počátku přesvědčená, že je to svazek nakrátko, Standa se mi zdál příliš výbušný a temperamentní,“ vysvětlila herečka, proč se zdráhala jít znovu k oltáři. „Vypadalo to, že bude i žárlivý, a já se bála, že mi nepovolí žádné svobodné počínání. Postupně jsem přišla na to, že Standa je muž, který mě zajímá pořád, i když se motivy zájmu proměňují. A také už vím, že když se chce žena s mužem rozejít, je lepší si ho vzít. Pokud nemáte žádný úřad, který by řekl, že už nejste svoji, je rozchod daleko těžší, ví dnes Janžurová.

Remunda má za sebou také jeden rozvod s herečkou Blankou Vikusovou (†86), ale ženil by se klidně hned. „Ivušku bych si vzal kdykoli," tvrdí.

Naštěstí nepříšel nikdo třetí

S věkem přišly nejrůznější nemoci. Stanislav Remunda prodělal před čtyřmi lety mozkovou příhodu. Ve své ženě měl ale velkou oporu. Vozila ho na vyšetření do nemocnice, byla mu pořád nablízku. A hlavně ho dokázala neustále zapojovat do rodinného života. „Nedám mu chvilku pokoj. Zaměstnávám ho a proháním, nutím do procházek a návštěv. Vím, že je to potřeba,“ svěřila se Iva.

Stále se na sebe i po tolika letech dívají s porozuměním a něhou. Objevili recept na šťastné soužití. V úředně potvrzeném vztahu to prý není ani náhodou. „Myslím, že je to právě v tom, že nejsme manželé. Nemůžeme si vyhrožovat rozvodem, tak se vždycky raději usmíříme,“ směje se Janžurová.

A pak herečka vážnějším tónem dodává: „U nás vždy hrálo velkou roli to, že když došlo k rozmíšce, nikdo z nás nechtěl utéct za někým jiným. To je základ pevného vztahu. Nesmí se vám do cesty postavit nikdo třetí,“ vysvětlila Janžurová.

Svého muže by za nikoho nevyměnila. A Remunda? „Iva je nejlepší ženská na světě. Všechno dokáže zorganizovat, dobře vaří, ráda se směje. Kdyby mi kývla na sňatek, ženil bych se hned,“ přiznává upřímně režisér.

Fotogalerie
3 fotografie