„Jirko, včera jsem přišel o ženu, kterou jsem měl 31 let. Zahynula při dopravní nehodě. Nevím, co mám dělat. Chodím po bytě a mám u sebe devítku, asi si hlavou proženu kulkou.“ Tohle mu zavolal posluchač krátce před Vánoci a Jiří odstartoval záchrannou akci. Muži nakonec jeho úmysl zabít se rozmluvil. Pražští záchranáři ho za to nominovali na Zlatý záchranářský kříž.

Byl to už druhý případ, kdy se moderátorovi povedlo odvrátit sebevraždu posluchače. Poprvé se jednalo dokonce o vůbec první vysílání Jiřího Pomeje v rádiu Frekvence 1 a příběh muže, kterého opustila partnerka i s dítětem.

Posláním Zlatého záchranářského kříže je ocenit výjimečné, profesionálně zvládnuté zásahy hasičů, zdravotníků, vojáků, policistů a jiných složek integrovaného záchranného systému, dobrovolníků i profesionálů, neziskových organizací působících v oblasti záchranářství, stejně jako obětavé činy první pomoci laiků - dětí i dospělých. Zlaté záchranářské kříže jsou v současné době předávány přímo z rukou prezidenta České republiky.

Fotogalerie
5 fotografií