S příběhem z premiéry hry Cyrano!!, ve které po smrti Václava Havla ve čtvrtek poprvé ve Vinohradském divadle Dagmar vystoupila, přišel režisér Vladimír Morávek. Havel byl totiž také jedním z dramaturgů hry, a proto na jeho hodnocení Morávek dal. "Po premiéře mi říká, ta první půlka měla být kratší, jinak je to moc pěkné," řekl Morávek divákům před začátkem představení. Také poděkoval Dagmar Havlové za to, že je tak statečná.

Nakonec divákům prozradil i jednu historku, která se stala v den premiéry divadelního představení Cyrano!!. "Měli jsme u sebe kameru a tak jsme se každého ptali na tu samou otázku. Je láska silnější než smrt? Když jsem se ptal Václava, dlouho mlčel. Pak řekl, 'je třeba vážit slova' a odešel ven před divadlo kouřit. Následně za ním přišla manželka Dagmar, a když ho uviděla, rozplakala se a pověděla mu: 'Ty kouříš, co to děláš, ubližuješ si!' a odešla," vyprávěl Morávek. "Pak za mnou Václav přišel a řekl mi, láska je silnější než smrt," dodal režisér a vzdal Havlovi hold.

I když Havel prodělal hned několik plicních operací a kvůli kouření si způsobil rakovinu, nikdy se svým zlozvykem úplně nepřestal. Ani na sklonku svého života si občas na večírku neodpustil sklenku šampaňského nebo cigaretu. Havel se kvůli své ženě snažil hlídat, ale nakonec byla bohužel silnější smrt než láska...

Fotogalerie
16 fotografií