Jiří Hubač se už dlouho pral se strašnou chorobou. Jeho rodina o jeho zdravotním stavu veřejnost neinformovala. Hubač zemřel v nemocnici v Motole, kde ležel měsíc a půl.

"Byla to rakovina jater. Tajil jsem, že je táta na tom špatně. Všichni jsme věděli, že to přijde. Ale nečekali jsme, že tak rychle," řekl Blesk.cz zdrcený Hubačův syn Ivan, který po svém otci scenáristicky převzal druhou řadu Sanitky. Její natáčení se rozjelo před pár týdny. V režisérské židli nahradil Jiřího Adamce Filip Renč.

Slavný scénárista zemřel obklopen svými blízkými. "Tátu jsem dnes celou dobu držel. Zemřel ve čtvrt na tři, držel jsem ho za ruku," řekl Hubač, který jen těžko zadržoval slzy. "Nemůžu se na nic soustředit, teď musíme zařídit pohřeb. Je to hrozné," dodal Ivan Hubač.

Prvním Hubačovým plodem jeho televizní tvorby byla inscenace Zítra a pozítří z roku 1963, téhož roku však spolupracoval s Jaroslavem Dietlem na dnes mnohem slavnějším dílu, seriálu Tři chlapi v chalupě. O tři roky později pak stál jako autor u zrodu dalšího seriálového skvostu jménem Eliška a její rod.

Video
Video se připravuje ...

Trailer k filmu Babí léto Youtube.com

Svůj osobitý styl, kdy v ději podrobuje hlavní hrdiny těžkým životním zkouškám, vtiskl i do televizních filmů, namátkou třeba Dlouhé podzimní odpoledne, Pozdní léto, Tažní ptáci, Nezralé maliny nebo velmi ceněný Ikarův pád, kde v hlavní roli exceluje Vladimír Menšík. Divácký úspěch zaznamenal i seriál Sanitka z roku 1984.

Video
Video se připravuje ...

Úvodní znělka seriálu Sanitka Youtube.com

Hubač v roce 2000 získal Českého lva za film Babí léto
Autor: profimedia.cz

Je-li řeč o Jiřím Hubačovi, rozhodně nesmíme opomenout ani divadelní hry. Krom dramatizací slavných románů (například Král krysa a Komu zvoní hrana) si pamětníci jistě vybaví úspěšný Dům v nebesích, který Hubač napsal přímo na žádost Jiřiny Bohdalové. Podobně tomu bylo i u představení Generálka, kde rovněž hrála titulní roli Jiřina Bohdalová.

Scenáristický apetit Hubače neopustil ani po revoluci. Do zlatého fondu se, na základě divácké oblíbenosti, navěky zařadili snímky Učitel tance, Fany, Všichni moji blízcí a především Babí léto, za jehož scénář navíc získal v roce 2001 Českého lva. Jeho celoživotní láskou, vyjma psaní samozřejmě, je choť Ivanka, se kterou má tři děti.

Fotogalerie
11 fotografií