Agentuře Mediafax smutnou zprávu potvrdil Marek Winkler z tiskového oddělení televize Prima. Herečka, známá jako představitelka Marcely Rubeškové ze seriálu Velmi křehké vztahy, dlouho bojovala se zákeřnou nemocí. Rakovina lymfatických uzlin se jí vrátila celkem třikrát. Její stav se zhoršil na začátku září, musela být hospitalizována na klinice hematoonkologie na Karlově náměstí.

Nepomohly ani agresivní chemoterapie

"Zuzana již dvakrát s rakovinou bojovala. Naposledy v roce 2004. Před dvěma lety jí ale bohužel diagnostikovali opět maligní lymfom, jen jiného typu. Nyní leží na jednotce intenzivní péče. Nemoc ji bohužel zasáhla drtivou silou. Kolabují jí i plíce a musela být napojena na umělou plicní ventilaci," uvedl pro Super.cz zdroj z blízkého okolí herečky krátce před jejím úmrtím. Bohužel jí nepomohla ani agresivní léčba pomocí chemoterapie.

Její náhlá smrt zaskočila i všechny členy štábu oblíbeného seriálu. "My jsme věděli, že je Zuzka nemocná. Doufali jsme, že nemoc překoná. Je nám to moc líto," řekla Blesk.cz Jana Mrákotová, mluvčí TV Prima.

Mladá herečka i v nemoci plánovala budoucnost a rozhodně si nepřipouštěla, že by rakovinu nepřekonala. S manželem Hynkem, za kterého byla vdaná jedenáct let, před měsícem adoptovali dítě. "Je to moc smutné, nedávno s manželem Hynkem adoptovali miminko a byli šťastní," řekla pro Blesk.cz exředitelka divadla Na blízku Apolena Vynohradnyková.

Fotogalerie
10 fotografií

Pomáhala ostatním

Herečka se poprvé zviditelnila v seriálu Četnické humoresky, kde hrála Elišku Jarolímovou. Druhou Elišku, tentokrát Královou, si zahrála v seriálu nemocnice na Kraji města. V roce 2004 začala točit seriál Rodinná pouta, který se později přejmenoval na Velmi křehké vztahy. Dřízhalová hostovala i v mnoha divadlech. Například ve Švandově, Činoherním klubu,  Arše, Rubínu a mnohých dalších.

Zuzana Dřízhalová byla patronkou občanského sdružení Lymfom Help, které podporuje právě pacienty postižené lymfomem. Poskytuje jim informace, pořádá pro ně setkání, přednášky i víkendové pobyty. Dřízhalová pomáhala s překonáním nemoci ostatním lidem, jí samotné už bohužel pomoci nebylo...

Rakovina lymfatických uzlin

Projevuje se většinou nebolestivým zduřením lymfatických (mízních) uzlin na krku, v hrudníku nebo břiše, které doprovází teploty, pocení a hubnutí. Objevuje se nejvíce mezi 25 až 35 lety a u lidí starších 55 roků.

K přesnému určení nemoci je nutné mikroskopicky vyšetřit tkáň. Léčba probíhá kombinací chemoterapie a ozařování. V boji s nemocí mají pacienti velké šance a často se vyléčí.