Pátek 26. dubna 2024
Svátek slaví Oto, zítra Jaroslav
Polojasno 14°C

Černý drsně zaútočil na Knížáka: Je to zm*d

Autor: Olga Path Štiplová - 
16. září 2011
14:43

Výtvarník David Černý (43) má opět problém kvůli své proříznuté puse. O bývalém generálním řediteli Národní galerie Milanu Knížákovi (71) v předtočeném pořadu České televize řekl, že je to "č*rák". to Knížáka samozřejmě rozzuřilo a na Černého podal žalobu. Ale Černý přitvrdil. "Je to zm*d," napsal na svém profilu na Facebooku.

„Tak mě zažaloval Knížák.. to je fakt psina!“ svěřil se Černý na svém Facebooku a zároveň vystavil veřejně žalobu od někdejšího ředitele Národní galerie v Praze. V dokumentu České televize s názvem „Cena Jindřicha Chalupeckého“ totiž známý výtvraník o Knížákovi pronesl: „Je to č*rák. Je to nafoukanej, kriploidní č*rák.“ Tím reagoval na dotaz, z jakého důvodu jej v roce 2000 nechal Knížák vyvést před Národní galerii.

Výtvarníkovo oznámení žaloby na Facebooku strhlo mezi jeho "přáteli" obrovskou diskuzi, do níž se zapojil i Černý. A hned připsal: "Hlavně to je zm*d". Toto se zatím ze strany Knížáka obešlo bez žaloby.

Dokument už televize stáhla z internetu

Dokument s inkriminovaným výrokem odvysílala Česká televize 8. ledna 2011. Knížák nyní žádá po Černém 150 tisíc, po České televizi pak půl milionu korun za urážku na cti. Bývalý ředitel v žalobě uvádí, že jej irituje, že pořad byl předtočený a Černého výrok tak šlo vystřihnout. Zároveň poukazuje na to, že záznam je kdykoliv přístupný na webu České televize. Odtamtud už ale byl stažen.

Knížák se cítí dehonestován

Knížák ze cítí výrokem Černého poškozen a chce se bránit. „Žalobce byl dehonestován, a to volbou jedněch z nejvulgárnějších jazykových prostředků, jakými soudobý český jazyk disponuje. Zjevným úmyslem žalovaného bylo žalobce jako osobu veřejně známou a činnou zejména urazit a zesměšnit,“ píše se v Knížákově žalobě.

Nutno připomenout, že to není poprvé, kdy má David Černý problém se svými nevybíravými výrazy. Nedávno, když Černý havaroval se svým kluzákem, se s ním Blesk.cz telefonicky spojil. Na otázku, jestli by se mohl ke své nehodě vyjádřit,  výtvarník zběsile reagoval slovy: "To, co jste napsali vy, je prostě totální sračka. Nic víc. To je opravdu absolutní sračka, četl jsem to. A s Bleskem se nebavím, protože to je prostě jedna velká sračka."

peterwilliams ( 26. února 2013 11:09 )

 knižák je opravdu zmmd

znojmacka ( 16. září 2011 19:35 )

znojmacka ( 16. září 2011 19:35 )

znojmacka ( 16. září 2011 15:09 )

nojo, Knížáku, tu vulgaritu a urážku ber jako dárek tam odshora, za ten svůj obraz Achtung..

Zobrazit celou diskusi