Proslavila ji ale až role princezny Zpěvanky v pohádce Byl jednou jeden král. Toužila zemřít v Česku, ale lékaři jí to zakázali.

Májová byla krásná a uměla hrát i zpívat tak, že principála Jana Wericha (†75) zaujala na první pohled. Vzal ji k sobě do Divadla ABC a k Ireně Kačírkové a Mileně Dvorské si ji osobně vybral jako jednu z královských dcer do pohádky Byl jednou jeden král. „Role Zpěvanky Stellu proslavila, ale ona pak moc princeznovský život neměla,“ svěřil Blesku Lubomír Lipský (86).

První snoubenec Májové, pozounista Jan Číž (†24), zemřel ještě před svatbou na tuberkulózu. Manželství s Vojtěchem Egemem brzy skončilo prý hlavně kvůli nesnášenlivé tchyni rozvodem a s přítelem Jiřím, s nímž žila skoro čtvrt století, se nikdy nevzali. Nejhezčí roky tak zažila Májová až v 90. letech s českým emigrantem Jaroslavem Mrázem. Stal se jejím druhým manželem a Stella ho následovala do Kalifornie. Když v roce 1998 zemřel, uvažovala o návratu do Čech. Dokonce si o tom psala s kamarádkou Stellou Zázvorkovou (†83) a mnoha českými přáteli. Lékaři ale o cestě Májové do Čech nechtěli ani slyšet. Její organismus si natolik přivykl kalifornskému podnebí, že by ji cesta do Čech zabila. Umřít v rodné vlasti, kam se toužila vrátit, nesměla…

Fotogalerie
4 fotografie

Blesk získal poslední foto zesnulé herečky Stelly Májové (†86). Zemřela v Kalifornii, kde jí po smrti milovaného muže dělal společnost jen pes Jetsy.

„Stella byla výborná herečka, znamenitá zpěvačka a navíc půvabná dívka,“ zavzpomínal pro Blesk Lubomír Lipský (86). „Není divu, že padla do oka Janu Werichovi (†75) a vybral si ji pro roli jedné z dcer,“ dodal herec. Werichovi se talentovaná všestranná dívka líbila natolik, že jí dal angažmá v Divadle ABC. Později hrála i v Divadle Fidlovačka.

Lipský má ještě doma v šuplíku americkou adresu zesnulé herečky. „Dala mi ji, když se tam v polovině 90. let vdala. Vzala si svého dlouholetého kamaráda, českého emigranta Jardu Mráze,“ svěřil Blesku Lipský. „Ona do Ameriky odjela legálně, tak se sem často vracela,“ dodal herec s tím, že bratr Stelly Jiří Weingärtner byl taky zpěvák a působil v olomoucké opeře.

Stella Májová si zahrála se svou jmenovkyní Stellou Zázvorkovou (†83) ve filmech Anděl na horách a Co je doma, to se počítá, pánové. „Paní Májová byla fakt taková májová, jarní, svěží a sluníčko,“ řekl Blesku Luděk Sobota, který si se zesnulou zahrál v komedii Co je doma, to se počítá, pánové. „Byla temperamentní, všude jí bylo plno, úplně z ní čišelo, jak ji natáčení baví,“ dodal Sobota.


Filmografie Stelly Májové

Příklady táhnou, Studujeme za školou, Barbora Hlavsová, Stříbrný vítr, Byl jednou jeden král, Princezna ze zlatou hvězdou na čele, Zabil jsem Einsteina, pánové..., Pane, vy jste vdova, Lidé z metra, Zítra to roztočíme, drahoušku..., Co je doma, to se počítá, pánové..., V podstatě jsme normální, Malý pitaval z velkého města, Černí baroni.