Tron: Legacy je pokračování revolučního snímku Tron z roku 1982, který tehdy předvedl do té doby nevídané vizuální efekty. A i druhý díl se snaží jít v podobném duchu. Herce zastupuje počítačová postava Pokročilé vizuální efekty jsou k vidění hned na začátku filmu při konverzaci mezi otcem a synem. Zatímco syn je normální dětský herec, otec není skutečný člověk, ale počítačem vytvořená postava.

Na první pohled přitom divák těžko odhalí, že sleduje digitálního herce. Po podrobnějším zkoumání už ale ano. Jeho obličej totiž vypadá jako z gumy a občas udělá nepřirozený pohyb. Je ale vidět, že technologie jde hodně kupředu a možná za pár let už nebudou skuteční herci do filmů vůbec třeba.

Tron: Legacy je očekávanou novinkou roku
Autor: Falcon, Profimedia.cz

A kdo ví, třeba se diváci dočkají zmrtvýchvstání i takových legend, jako je třeba Louis de Funès. Scénář je slabší Příběh filmu Tron: Dědictví vypráví o programátorovi Kevinu Flynnovi, který se v osmdesátých letech ztratí. Jeho syn Sam pak po něm v současnosti pátrá a zjistí, že skončil uvězněn uvnitř počítače, v digitálním světě, který kdysi naprogramoval. Sam se tedy do nelítostného světa vypraví, aby odtamtud otce osvobodil. Příběh není příliš převratný a ničím nepřekvapí.

Ve fi lmu se objeví počítačem vytvořený herec Jeff Bridges (61) se značně omlazeným obličejem
Autor: Falcon, Profimedia.cz
Film láká hlavně na přelomové speciální efekty, které jsou spolu se špičkovou hudbou tím nejlepším, čím se Tron může pochlubit. Podobný problém měl i Avatar, se kterým je Tron hodně srovnáván. Část Tronu je ve 2D. Hned prvních pár 3D záběrů ze světa Tronu sebere divákovi dech. Všude blikají světélka, létají podivné dopravní prostředky a každý má na sobě futuristický svítící obleček. S nasazenými 3D brýlemi člověk zapomene, že drží v ruce popcorn, a jen kouká s otevřenou pusou.

Zážitek ze sledování Avatara byl ale mnohem silnější. Může za to hlavně Slunce a vegetace a většina scén je zahalena ve tmě, kdežto Avatar se odehrával na kouzelné pestrobarevné planetě. Nezanedbatelná část Tronu je navíc natočena klasicky ve 2D. Avatar byl ve 3D úplně celý. I tak je ale Tron zážitek, který okouzlí celou rodinu.

Jeff Bridges si zahraje jednu z hlavních rolí
Autor: Falcon, Profimedia.cz

Souboj: Tron: Legacy x Avatar

Rozpočet: 200 milionů dolarů x 237 milionů dolarů

Délka: 126 minut x 162 minut

Prostředí: Temný svět plný neonů, kde by člověk nechtěl skončit x Krásná planeta plná barev, kde by chtěl divák žít

Hodnocení: 60 procent x 80 procent

Celkový vítěz: Avatar