Ivan Fíla pracoval na filmu a psal scénář v roce 2007. S producentskou firmou J.B.J. Film se rozešli oboustranně ve zlém. Podle producentů ale dostal za svoji práci zaplaceno, přestože se místo jeho scénáře nakonec realizoval scénář Marka Dobeše a Petra Jákla.

Fíla ale tvrdí, že byly použity scény a dialogy, které napsal on. A před premiérou, která bude již 5. srpna, se rozhodl dělat problémy. Pokud by se jím požadované scény nevystřihly, chce nechat film stáhnout z distribuce.

Producenti se brání

Producenti to ale odmítají a nehodlají o požadovaných úpravách ani jednat. „Neexistuje důvod, proč bychom měli do současné a zároveň konečné verze filmu zasahovat. Stejně tak neexistuje důvod pro pozastavení distribuce filmu,“ uvedl za distributora Igor Konyukov.

„Pan Fíla uvádí nepravdivé a zavádějící informace,“ dodal. „Jeho snaha napadnout distribuci filmu je jen důsledkem osobní ukřivděnosti, že jeho scénář nebyl zfilmován. Jde o dětinskou snahu uškodit. Možná je jen snahou zviditelnit se v médiích a parazitovat na náročném projektu, který jde po šesti letech příprav do kin,“ doplnil spoluproducent a režisér Petr Jákl.

Fíla se prý při natáčení několikrát zhroutil

„Jedním z důvodů, proč jsme od spolupráce s Ivanem Fílou v roce 2007 odstoupili, byl i fakt, že realizaci tak náročného projektu nemohl podle nás zvládnout. Během příprav natáčení Kajínka se psychicky několikrát zhroutil, jindy zas hysterickým způsobem napadal lidi, kteří s námi film připravovali, a vyštval je ze štábu,“ připojili se se svým vyjádřením další pracovníci společnosti J.B.J. Film.

„Požádal jsem svého právního zástupce pana Petra Ostrouchova, aby případně zastavil distribuci filmu soudní cestou a podal žalobu na producenty filmu,“ nevzdává se přesto Ivan Fíla, jenž momentálně pobývá v Los Angeles.