Podle scénáře Jiřího Stránského přijal Havel na Hradě piloty v anglických uniformách. „Bylo velice těžké sladit čas pana exprezidenta s natáčecím plánem. Proto tvůrci uvítali, že jim Václav Havel vyšel vstříc a své scény předtočil,“ prozradil Blesku mluvčí České televize Ladislav Šticha. Exprezident tak učinil s radostí. „Potěšilo mě, že se našla role i pro neherce, jako jsem já,“ zažertoval Havel.

Havel jako překvapení

Čtvrtá série Zdivočelé země začíná v roce 1990. Antonín Maděra (Martin Dejdar) se chystá slavit  narozeniny a kamarádi, s nimiž létal za 2. světové války v Anglii v R.A.F., mu přichystají překvapení. Na oslavu narozenin pozvou Václava Havla. Po této úvodní scéně, která je zatím jako jediná natočená, se děj vrací do února 1976.

Statek, kde bydlí hrdinové seriálu, přebírá jako školicí středisko ministerstvo vnitra. Zde nezasáhla jen invence tvůrců, ale realita. Statek Radíč, kde se točily předchozí série, změnil majitele a bylo třeba najít nové působiště. Štáb se usídlil na statku rodu Schwarzenbergů nedaleko Orlíku.

Hrdinové před kamerou zestárnou

Protože 4. série obsáhne dlouhé období 14 let, musejí  hrdinové před kamerou patřičně zestárnout. Maskéři proto připravili pro hlavní postavy devět složitě odlévaných masek. Třináct nových dílů se na obrazovce objeví v roce 2012.

Režisérem je opět Hynek Bočan a ve střižně s ním spolupracuje synovec Lubomíra Lipského, syn jeho zesnulého bratra Oldřicha (†62), Dalibor Lipský.

Zajímavosti čtvrté řady seriálu Zdivočelá země

● Účinkuje 163 herců, z toho 40 v hlavních rolích

● Točí se od 8. června s jednou malou přestávkou v srpnu až do ledna 2011

● Kostymérky pečují o 40 štendrů (dlouhých věšáků), na každý se vejde 50 kusů oblečení ● Hlavní postavy mají až 15 kostýmů

● Natáčí se v nové lokalitě, na statku Koloredov, v seriálu se jmenuje Lučiny