Pátek 26. dubna 2024
Svátek slaví Oto, zítra Jaroslav
Oblačno, déšť se sněhem 9°C

Nemůžete spát? Bude úplněk! Zkuste 5 tipů jak večer usnout!

/
  • Spánek nepřichází? Možná za to může úplněk!
    Spánek nepřichází? Možná za to může úplněk! (archiv)
    24. září 2018 ● 15:00

    Večer lehnete do postele a ne a ne zabrat? Převalujete se, přemýšlíte nad prací, domácími povinnostmi, počítáte ovečky? Možná za to může úplněk, který přijde už zítra nad ránem! Vyzkoušejte naše rady, jak na nespavost vyzrát.

  • 1.

    Práce do ložnice nepatří

     Hodinu před tím, než jdete spát, nepoužívejte počítač, mobil a ani se nedívejte na horor v televizi.  Místo drsného filmu si pusťte příjemnou relaxační hudbu a zapalte si aromatickou svíčku. Spánek vám navodí např. levandulová, mandarinková, šalvějová nebo mátová. Už samozřejmostí by mělo být, že před spaním nebudete pít nic s kofeinem a vyhnete se i alkoholu. Ten sice pomůže rychleji usnout, organismus si však dostatečně neodpočine a spánek bude neklidný a povrchní. Špatné spaní provází i kuřáky.

     

     

  • 2.

    Popíjejte mléko s medem

    Před spaním nejezte kořeněné pokrmy. Vyvarujte se chilli, pepři a pálivých ochucovadel. Večer už také nemlsejte! Sladkosti totiž zvyšují hladinu krevního cukru, a tím zhoršují spánek. Borůvky, švestky a ořechy vám naopak mhou přinést příjemný spánek plný snů. A co k pití?  Nalijte si třešňovou šťávu nebo džus. Výtažek z třešní obsahuje látky, které pomáhají prodloužit kvalitní spánek až o 25 minut! Pokud si dáte před spaním mléčný koktejl s medem a banánem, uspávací účinky se ještě znásobí.


     Video: Lékař ze spánkové laboratoře: Co dělat, když nemůžete spát?

    Video
    Video se připravuje ...

    Lékař ze spánkové laboratoře: Co dělat, když nemůžete spát? Blesk TV

  • 3.

    Proti hluku špunty do uší!

    Do postele miřte ve stejný čas, ideálně po 22 hodině. Nechoďte do ní s plným břichem. Spěte ve tmě. Zatáhněte závěsy, žaluzie, přikryjte digitální budík šátkem. Dejte si oční masku. Pokud vám vadí hluk zvenku, dejte si špunty do uší. Do ložnice by nemělo proniknout nic, co připomíná jakékoliv povinnosti. Nezapomeňte, že do ložnice nepatří žádné složky s pracovními dokumenty ani notebook na nočním stolku!

     

  • 4.

    Pomaličku počítejte

    Pořád nemůžete zabrat? Nepřevalujte se v posteli. Raději si vezměte knížku, ta vás uondá k spánku. Dvakrát až třikrát si také pořádně zívněte. Oblbnete mozek a ten se nachystá ke spaní. A máme další dva tipy! Otočte oči pod zavřenými víčky směrem nahoru, jako byste se chtěli dívat na své čelo. Představujte si při tom tmavomodrou barvu. Ještě nespíte? Počítejte! Co nejpomaleji od čísla 100 odečtěte číslo 3 a od výsledku opět odečtěte trojku. Zaměstná a hlavně unaví to váš mozek.

     

  • 5.

    Užijte si sex

    Nic nepomohlo?  Pomilujte se! Podle expertů na spánkovou hygienu je sex účinný medikament, který rozhodně nemá žádné negativní účinky na spaní. Naopak, hormonální mechanismy vyvolané sexuální aktivitou působí na spánek pozitivně.

     

    Milostné chvilky před spaním by mohly pomoci...
    Autor: iStock

     

Dnešní horoskopy