Pátek 26. dubna 2024
Svátek slaví Oto, zítra Jaroslav
Oblačno, déšť se sněhem 9°C

VIDEO: Rozbijte okénko auta jako profíci! U záchrany života rozhodují sekundy

/
  • Pružinový rozbíječ skla je důležitý pomocník. Umíte ho použít?
    Pružinový rozbíječ skla je důležitý pomocník. Umíte ho použít? (archiv)
    24. září 2018 ● 08:15

    Pokud se při dopravní nehodě dveře vašeho auta zablokují nebo je zkrátka z nějakých důvodů není možné otevřít, je dobré vědět, jak se dostat ven jinak. Každého asi napadne, že další cesta vede okýnkem. Jenomže co když ani to nejde otevřít? A co když je k tomu všemu ještě nemožné  odepnout bezpečnostní pás?

     

     

  • 1.

    Základem je pružinový rozbíječ skla

    Víte, jaké pomůcky se vám mohou hodit u dopravní nehody? Dopravní nehoda může potkat kdykoli kohokoli z nás. Proto je potřeba vozit s sebou v autě vždy takové pomůcky, které nám v těchto situacích dokáží pomoci.

    Jsou to: reflexní vesta, rozbíječ skel, hasicí přístroj, autolékárnička

    Reflexní vestu a rozbíječ skel je potřeba vozit v dosahu řidiče, aby se v případě potřeby mohl dostat z auta ven. „Hasicí přístroj a autolékárnička mohou být umístěny pod sedadly nebo v kufru, " objasňuje profesionální hasič Bc. David Horák. Velmi důležité je ale v každém případě to, že všechny pomůcky musí být uchyceny k vozidlu tak, aby nikoho v případě nehody neohrožovaly.

  • 2.

    Umíte uniknout z auta?

    Dostat se v případě nehody z automobilu ven, bývá někdy náročné. Dveře často nejdou otevřít a jediná úniková cesta je oknem. Abyste okýnko rozbili, je ale zapotřebí mít po ruce některou z pomůcek k tomu určených (pružinový rozbíječ skel, bezpečnostní kladívko).

    Jak na to?

    Pružinový rozbíječ je potřeba přiložit do rohu okýnka a zatlačit proti sklu. Pružinový systém už okno rozbije sám. Ve chvíli, kdy se sklo snažíte rozbít, je nutné chránit si druhou rukou obličej. „Jakmile sklo praskne, loktem se snažte vybít co nejvíce jeho pozůstatků ven, abyste vzniklým otvorem dokázali prolézt bez problémů,“ radí profesionální hasič Bc. David Horák. K rozbití skla můžete samozřejmě použít i bezpečnostní kladívko, musíte ale vyvinout daleko větší úsilí. Pružinový rozbíječ skla a bezpečnostní kladívko jsou obvykle opatřeny i mechanismem na rozříznutí bezpečnostních pásů pro případ, že jejich odepnutí z nějakého důvodu není možné.

     

     

  • 3.

    Jak se »probít« k raněným?

     Pokud se člověk dostane k dopravní nehodě a zjistí, že je potřeba dostat se za raněnými dovnitř auta, ale dveře nejdou otevřít, ocitne se před úkolem rozbít okýnko. Pokoušet se rozbít čelní okno automobilu je zbytečné, na to mají potřebné pomůcky jen hasiči. Je tedy nutné přistoupit k rozbíjení okýnek bočních. K tomu je možné použít pružinový rozbíječ skla, bezpečnostní kladívko, kámen nebo jiný vhodný předmět z okolí. „I když je použití pružinového rozbíječe a bezpečnostního kladiva poměrně bezpečné, doporučuje se rozbíjet to sklo, od kterého je postižená osoba co nejdál,“ vysvětluje profesionální hasič Bc. David Horák.

     Jak správně rozbít boční okýnko můžete vidět také na našem videu. Více na www.staci-malo.cz

     

     

     

Dnešní horoskopy