Členy Vaňkovka gangu je mládež ve věku asi 16 až 20 let. Jeho šéfem je nezletilý mladík, kterému se přezdívá Kapitán. S oblibou vystupuje ve značkovém oblečení na sociálních sítích, rozdává moudra a rád se fotí s ostatními členy gangu, kterých je až 130, uvedla MF Dnes.

Život není o tom, jak silnou ránu dokážeš ostatním udeřit, ale o tom, jak se dokážeš postavit po ranách, který zasáhly tebe,“ píše kapitán na svém profilu. Nejčastějšími členy gangu jsou mladiství ze sociálně slabých rodin. Často za sebou mají dětství v diagnostických ústavech. Kapitán je pro ně šéf a vůdce, kterého bezhlavě poslouchají.

Přijedou se prostě rvát. I když se setkáme mimo obvyklá místa, kam chodíme, stejně si nás najdou. Vyprovokují nás, vyberou si zpravidla nejslabšího a pustí se do něho. Na jednoho naběhne celá tlupa kluků, kteří mají kolem osmnácti,“ popsaly děti z Bohunic, které byly svědky několika incidentů.

„Dojede jich třeba třicet najednou, nemůžeme se ubránit. Když minulý týden mlátili našeho kamaráda, všichni jsme ho chtěli bránit, ale málem zbili i nás,“ dodaly děti. Kapitán dokonce kontaktoval bohunického starostu Antonína Crhu z KDU-ČSL.

Poslal mně zprávu, že když bude v Bohunicích klid, nebudou sem jezdit,“ naznačil, co ve zprávě bylo. Kontaktoval ho dokonce i člen gangu, který by se z něj rád dostal, ale kumpáni mu to neumožňují. „Stále je ale na jejich seznamu a nechtějí mu dát pokoj,“ přiblížil starosta.

Úřadování gangu vyšetřují brněnští kriminalisté. Rozpoznat jednotlivé aktéry se jim nyní daří i na základě posledního incidentu v Bohunicích z minulého týdne. „Postupně si je předvoláváme k výslechu a prověřujeme jednotlivá oznámení,“ uvedl policejní mluvčí Pavel Šváb. Více informací však prozradit nechtěl.