Právoplatný rozsudek si Jakůbek vyslechl hned v první den hlavního líčení. Obhájce i státní zástupce se ještě v soudní síni zbavili možnosti podat odvolání proti rozsudku. „Při rozhodování o výši trestu soud přihlédl k více okolnostem. Přihlédl k doznání obžalovaného, jeho dosavadní bezúhonnosti, přihlédl také k době, která od spáchání uvedeného jednání uplynula,“ řekla podle webu Deník.cz soudkyně Ivana Šostáková v odůvodnění rozsudku.

Přihlédl k následkům na jednotlivé zúčastněné osoby i k charakteru jednání. Soud tak dospěl k závěru, že obžalovaný zneužil ve všech bodech obžaloby své postavení, kdy vůči jednotlivým poškozeným vystupoval jako autorita, jako osoba vytvářející jakýsi dojem správnosti tohoto chování,“ dodala Šostáková. Martin Jakůbek zneužil podle rozsudku soudu svého postavení. Poškozené včetně nezletilých chlapců, kteří chodili do jednoho z kroužků Fokusu, zval k sobě domů. Tam s nimi prováděl nejrůznější sexuální praktiky.

Mnohdy se jednalo o jejich dobrovolné jednání, ne však vždy. „Proti jeho vůli ho začal líbat. Bránil se tak dlouho, až se úplně vyčerpal, nemohl uniknout, protože byly dveře od bytu zamknuté. Nakonec se podvolil obžalovanému,“ zaznělo při přelíčení. Jakůbek pak chlapce uplácel penězi i věcnými dary. Soudkyně také zmínila případ, kdy mladík (18) u Jakůbka usnul pod vlivem alkoholu a probral se ve chvíli, kdy ho exředitel k jeho nelibosti orálně ukájel.

K podmínce mu soud uložil desetiletý zákaz pedagogické činnosti a práce ve volnočasových organizacích a spolcích pro děti a také tříletý zákaz pracovat v zaměstnání, které je spojené s odpovědností s hospodařením prostředků z veřejných zdrojů. Jako ředitel Fokusu totiž zpronevěřil fiktivním účetnictvím 77 000 korun, které musí také vrátit.

Já s tím rozsudkem, tak jak je, souhlasím. Já jsem se s ním ztotožnil. Pro mě je nejdůležitější desetiletý, zákonem maximálně možný, zákaz činnosti. Myslím si, že zákazem činnosti bude dosaženo účelu trestu i v situaci, kdy nebyl uložen nepodmíněný trest odnětí svobody. Je třeba reflektovat to, že pan obžalovaný se doznal, vyjádřil nad svým jednáním lítost,“ prohlásil státní zástupce Bohdan Knězek. Jakůbek nechtěl pro Deník.cz případ komentovat.