Milovalo ho celé Československo. Jenže Tomáši Holému se sláva zajídala, a tak poté, co v roce 1982 dokončil svůj poslední film, se naprosto od filmového světa odřízl a svůj život nasměroval úplně jinam. I tak zůstal bezkonkurenčně nejoblíbenější dětskou hvězdou, jakou kdy tato země měla.

Jeho smrt dodnes jitří emoce blízkých, kteří po něm zůstali. A často se připomíná i děsivá věštba, kterou jeho mamince svěřila sousedka věštkyně. Tomášův kamarád Ota Kars o ní hovoří nejen v knize Jmenuju se Tomáš, kterou o Holém napsal, ale i v magazínu Téma. „Když byly Tomášovi asi dva roky, zavolala na Marii (Holého maminku - pozn. red.) z okna paní Krůtová, ať k ní jde. Měla určité schopnosti a všichni o ní mluvili s velkou úctou,“ vzpomíná Kars.

VIDEO: Mše za Tomáše Holého (†21): Vedl ji kněz, který ho i pohřbíval.

„Mluvila o tom, že vidí, jak její syn jede na bílém koni, všichni se na něj dívají, ale pak mu spadnou knihy, což mohla být metafora toho, že nedokončí studia. Druhá verze o něm mluvila jako o kometě, která všechny ozáří a zhasne. Když se Marie ptala na vnoučata, Tomášovy děti, Krůtová jí opakovaně odmítla odpovědět a hovor ukončila,“ říká Kars, podle kterého se mohlo jednat o předpověď toho, že Tomáš se vlastních potomků nedočká.

Holý po svém svátku 8. března 1990 vyrazil na prodloužený víkend k Luboši Čiperovi na chalupu do severních Čech, odkud se ale už nevrátil. Údajně posilněný alkoholem havaroval se svým kamarádem nedaleko severočeské Kytlice a narazil do stromu.

Fotogalerie
32 fotografií