Východní část Prahy se může pyšnit jedním z opravdu světových unikátů. Na jejím území totiž vyrostla nová rozhledna světově uznávaného architekta Martina Rajniše (74), který je mimo jiné podepsán pod Obchodním domem Máj na Národní třídě nebo pod novou Poštovnou na Sněžce.

Téměř 100 schodů, výška 23 metrů

Unikátní konstrukce z oceli a akátového dřeva se tyčí do výšky 23,5 metru. „Institut plánování a rozvoje Prahy nazývá toto místo »městskou buší«,“ uvedl při představení věže starosta Prahy 14 Radek Vondra (TOP 09), který rovněž sdělil, že záměrem radnice je přeměnit lokaci v atraktivní destinaci pro výletníky z blízka i zpovzdálí. „Věřím, že když přijdete za pět let, bude to místo tady vypadat jinak než dnes.

Na vrcholek věže vede celkem 98 schodů. Ty jsou připevněny na pozoruhodném zavěšeném schodišti, takže když člověk leze nahoru, schodiště sebou třese, což mnohým bojácným vyvolá nepříliš libé pocity. Jiní si ale v takovém adrenalinu libují. A pro architekty se o to více jedná o skutečnou lahůdku. Která rozhledna v Praze má visuté schodiště?

Video
Video se připravuje ...

V Praze 14, nedaleko stanice metra Rajská Zahrada, vznikla unikátní rozhledna Doubravka. První rozhledna v Praze po 25 letech. David Zima, David Malík

„Vždy jsme chtěli, aby Čechy byly na mapě světové architektury,“ sdělil světoznámý architekt Martin Rajniš při otevření věže. „Díky této stavbě si troufám říci, že nakukujeme do 22. století, protože toto je architektura, která miluje přírodu a zároveň miluje lidi. Takto má vypadat architektura budoucnosti. Věřím, že se věž vtiskne do paměti lidí.“

Tři a půl milionu na 15 let?

Samotná stavba, kterou zafinancovala česká inženýrská a investiční společnost Landia Management, vyšla na 3,5 milionu korun. Trvanlivost rozhledny je přitom odhadována zhruba na 15 let, po kterých by měla být příhodná rekonstrukce. „Máme vymyšlenou ocelovou podporu pod Doubravkou, kterou tam za 15 let můžeme dát. Určitě nehrozí, že by v roce 2033 bylo místo Doubravky opět prázdné místo,“ upozornil architekt David Kubík z Huti Architektury, která za realizací stavby stála.

Když starosta Prahy 14 viděl návrh architekta Rajniše, neměl prý pochyb o tom, že tato originální stavba si najde své místo právě v Praze 14. Radnice by si především přála, aby místo co nejvíce sjednocovalo lidi z okolí i z daleka. Dopomoci tomu může nejen celková revitalizace okolí, ale také „adopce“ schodů rozhledny, při které si lidé mohou jednotlivé schody koupit za osm tisíc korun a zároveň si na ně nechat něco napsat. Mnozí tuto příležitost již využili.

Nejnovější rozhledna v Praze

Rozhledna, která je svou konstrukcí i materiálem naprosto unikátní na celém světě, je první pražskou rozhlednou postavenou za uplynulých 26 let. Předcházel jí Žižkovský vysílač v roce 1992. Ačkoliv je rozhledna stavěna pro zátěž téměř tři tuny, je doporučeno maximálně devět osob na jejím vršku. Vcelku pragmaticky. Více by se jich tam totiž nepříliš dobře vešlo. Rozhledna je veřejnosti otevřená už od 15. června.

Fotogalerie
41 fotografií