Juditina věž v Praze vznikla patrně ve 12. století společně s Juditiným mostem, který byl předchůdcem dnešního Karlova mostu. Uvažuje se, že stavba je ještě starší, není to však zcela jisté.

„Na Juditin most upomíná unikátní románský reliéf,“ upozornil Richard Biegel, místopředseda Klubu za starou Prahu, který přes 90 let v Juditině věži sídlí. Zmiňovaný reliéf je podle něj natolik cenný a unikátní, že by už dávno byl umístěn v Národní galerii, nicméně se s ním nesmí manipulovat.

„Věž byla součástí opevnění, poté byla součástí renesanční celnice. Následně se tu bydlelo a od roku 1927 tu sídlí Klub za starou Prahu, od té doby je věž autenticky dochovaná. Nacházíme se v prostoru, který má vlastně tisíciletou paměť,“ vyzdvihl historické hodnoty stavby Richard Biegel.

Spor s Prahou 1

Radnice Prahy 1 přišla se záměrem Juditinu věž rekonstruovat. „Opravovat památky, které jsou v majetku Prahy 1, je samozřejmostí. Stejně tak je tomu i u Juditiny věže, která na základě odborné studie rekonstrukci rozhodně nutně potřebuje. Na základě mykologického průzkumu byla nalezena dřevokazná houba, která musí být co nejdříve odstraněna. Stejně tak je narušena statika věže, která vznikla špatnou opravou v roce 1969. Do věže zatéká a je potřeba dát věži novou střechu,“ uvedla na dotaz Blesk.cz mluvčí Prahy 1 Veronika Blažková.

Uvnitř Juditiny věže se nachází mnoho historických pokladů. Toto je ilustrace z průvodce Prahou z 18. století.
Autor: Daniel Vitouš

Tyto informace ale Klub za starou Prahu rozporuje, podle jeho členů je zmiňovaná houba na místě pouze v neaktivním stavu, což je pro takto staré budovy zcela běžné. K zatékání prý došlo pouze nárazově v okamžiku, kdy byly ucpané okapy, vlhkost se však v Juditině věži nedrží. Zrovna tak klub zpochybňuje i narušenou statiku, kterou podle jeho vyjádření žádný z odborných posudků nenaznačuje.

Klub za starou Prahu připouští, že Juditina věž potřebuje opravu, nikoliv však razantní přestavbu. „Věž se musí udržovat jako každá památka, stojí za to obnovit fasády, střechu, ale to všechno se dá dělat za pochodu. Jako nájemci věž užíváme, hodláme ji užívat, máme platnou nájemní smlouvu do roku 2094. Chceme se o ni starat jako dosud. Před 10 lety jsme například opravili přízemí, dnes je tam přednášková síň a knihkupectví. Naším snem je věž otevřít veřejnosti víc než teď, už nyní se tu konají přednášky, věž se dá projít s průvodcem,“ dodal k současnému stavu Richard Biegel.

Jedinečný výhled z Juditiny věže na Malou Stranu a Hradčany.
Autor: Daniel Vitouš

Klub za starou Prahu naznačil obavy z toho, že po realizované rozsáhlé rekonstrukci nebude smět Juditinu věž dál využívat a historická památka se začne provozovat pro hromadnou komerční turistiku. „Praha 1 na opravě trvá a bylo by jí jistě vyčítáno, kdyby tomu bylo jinak. Věříme, že se nový návrh rekonstrukce schválí co nejdříve a Praha 1 bude moci krásnou památku, Juditinu věž, dát do perfektního stavu na mnoho dalších let. Změna využití věže se neplánuje,“ dodala směrem k dalším plánovaným krokům radnice Veronika Blažková.

Fotogalerie
16 fotografií