Majitelem ostravského obchodního centra, které bylo otevřeno v roce 2012, je britská investiční společnost Meyer Bergman a kanadský penzijní fond Healthcare of Ontario Pension Plan.

Firmy ho kupovaly v roce 2011 v balíku s nákupním centrem Forum v Ústí nad Labem za 300 milionů eur (zhruba 7,8 miliardy korun při dnešním kurzovním lístku). Důvodem prodeje přitom není úpadek centra, naopak má vykazovat velmi dobré výsledky.

„Forum Nová Karolina je nejdražší nemovitost, která se v současné době v Česku prodává,“ řekl HN Stuart Jordan, šéf investičního týmu v poradenské společnosti Savills, která ve spolupráci s firmou Cushman & Wakefield vlastníky centra při prodeji zastupuje.

Největší realitní transakce se až na výjimky odehrávají v Praze. Rekordmanem je nákupní centrum Palladium, za nějž před třemi lety zaplatil nový vlastník 570 milionů eur (takřka 15 miliard Kč).

Centrum Forum Nová Karolina o rozloze 58 000 metrů čtverečních bylo otevřeno v roce 2012. V počátku se obchodníkům vinou hospodářské recese nevedlo příliš dobře. V posledních letech ale rostou obraty i počty nakupujících. Obsazenost prostor dosahuje 94 procent. Obraty obchodníků podle HN přesáhly v loňském roce 2,5 miliardy korun, do obchodů zavítalo více než devět milionů lidí.