Teplé slunečné počasí lidem v Praze přálo - tím spíš, že právě dnes slavili svátek lásky. Na Petřín jich jako tradičně zamířily stovky. Dostat se nahoru byl ale trochu oříšek - lanovka, kterou po čtrnáctidenní výluce kvůli porouchaným brzdám teprve nedávno znovu zprovoznili, dostala pěkný „záhul“. Dlouhá fronta Pražany zdržela třeba i hodinu, většina z nich proto čekání neriskovala a nahoru se vydala pěšky. Proslulý kopec se hemžil nejen rodinami s dětmi, které si chtěly užít sluníčka obklopeny přírodou, ale především zamilovanými páry.

Ty byly k vidění na dekách, kde se k sobě láskyplně tulily, další vyrazily do lesa, aby měly alespoň trochu intimní prostředí na polibky pod rozkvetlými stromy a mohly si do ouška beze svědků šeptat něžná slůvka. A že láska kvete v každém věku, dokazovala i různogenerační skladba přítomných hrdliček - objímali se tu čerstvě zamilovaní náctiletí i prošedivělí kmetové se svými životními partnerkami.

Polibek pod třešní

Jako každoročně na „nejprofláknutější“ místo Prahy pro prvomájovou líbačku vyrazili i Štěpán (31) s Lucií (26). Blesk.cz prozradili, co pro ně první máj znamená. „Rozhodně je pro nás důležitější jako svátek lásky než Valentýn. Ten je totiž skoro jako na povel, navíc hrozně komerční. My se máme rádi i bez povelu.“ Jiskra mezi nimi přeskočila v restauraci a Petřín je pro ně srdeční záležitost. „Chodíme sem takřka denně, a když už tudy jdeme, vždy si náhodou najdeme nějakou rozkvetlou třešeň, pod kterou se políbíme. Určitě to tak bude i příští rok,“ dodali. 

Dolů se pak páry ruku v ruce vracely s potutelným úsměvem - a dívky povětšinou s ruměncem na líčkách a květinou v ruce. Stálicí byly rudé růže, některé však nesly v záchvatu romantiky čerstvě utržené luční kvítí, jež výjimečnou atmosféru dnešního dne jen stvrdilo.

Fotogalerie
8 fotografií