Soud neměl o vině Stepanové pochybnosti. Předsedkyně trestního senátu Silvie Slepičková uvedla, že policie ženu zadržela krátce po činu. Tehdy Lotyška tvrdila, že byla mužem ohrožována. Na těle neměla žádná poranění, které by svědčila, že byla napadena. Nikdo na ubytovně neslyšel, že by volala o pomoc. „Obhajoba byla vyvrácena,” zdůraznila Slepičková.

Soud tak Lotyšku nepravomocně odsoudil na 12 let do vězení, po nichž má následovat vykázání za hranice státu. Jelikož Stepanová s verdiktem nesouhlasí, bude se případem zabývat odvolací soud. Stepanová byla už dříve ve své domovině odsouzena za vraždu a za ublížení na zdraví s následkem smrti. Obětí byl vždy muž, použitou zbraní pokaždé nůž.

Při zdůvodnění rozsudku také Slepičková uvedla, že žena má konfliktní a vznětlivou povahu. „O lecčems vypovídají i předchozí odsouzení. Vina obžalované byla jednoznačně prokázána,” dodala Slepičková. Stepanové hrozilo za vraždu deset až 18 let vězení.

Co se stalo?

Incident se stal v neděli 27. srpna 2017 v ubytovně v pražské Libuši, kam si žena zhruba měsíc před napadením nastěhovala kolegu (43) z brigády. Podle obžaloby oba od pátku popíjeli alkohol, pohádali se a Stepanová pak spolubydlícího opakovaně bodla velkým kuchyňským nožem a mlátila ho prázdnými lahvemi od vodky. Mimo jiné mu probodla plíci a poranila srdce. Sice ještě stihl dojít před ubytovnu a počkat tam na lékařskou pomoc, o několik hodin později však zemřel v nemocnici na operačním sále.

Nepravomocně odsouzená cizinka přijela do Česka na sklonku roku 2016. Před soudem připustila, že loni zřejmě způsobila smrtelná bodná zranění svému o generaci mladšímu krajanovi. Tvrdila však, že si na útok nepamatuje a že jí předtím opilý muž ohrožoval. Po útoku měla žena v krvi 2,34 promile alkoholu.