Podle obžaloby zastřelil Shukri Hoti svého krajana a příslušníka znepřáteleného rodu 28. srpna 1997 v centru Prahy. On sám vinu ale odmítl. „V období, kdy byl zabit, jsem rozhodně nebyl v České republice, byl jsem v Kosovu,“ řekl. Proti němu v minulosti svědčilo několik lidí, mimo jiné i jeho starší bratr Seidi. O obžalovaném Seidi uvedl, že měl právo se členovi znepřáteleného rodu pomstít za to, že ho zbil.

Omyl kvůli podobě?

Shukri Hoti dnes slova staršího bratra odmítl a za vraha naopak označil jeho. „Mám kromě rodiny i další svědky, kteří potvrdí, že Seidi Hoti je tou osobou, která vykonala vraždu,“ uvedl. Rovněž si se starším bratrem měli být velmi podobní, což tehdejší svědci nezohlednili.

Starší bratrkterý v 90. letech proti Shukrimu svědčil, se nařčení nemůže bránit, poněvadž zemřel v roce 2010. Podle obžalovaného byl zastřelen a rodina se domnívá, že mohlo jít o odplatu právě za vraždu v Praze.

Vražda jako součást krevní msty

Více než 20 let stará vražda v Praze byla podle obžaloby součástí rozsáhlé krevní msty mezi dvěma rody, která vyvolávala násilí i v dalších evropských zemích. Oba rody se koncem 90. let smířily při ceremoniálu, kterého se účastnilo 500 lidí.

Soud dnes vyslechl i některé svědky, kteří byli poblíž místa střelby v roce 1997, a poté líčení odročil. Obhájce Pavel Rameš požádal o několikadenní lhůtu na navržení nových důkazů. Pravděpodobně bude chtít, aby soud předvolal některé svědky z řad kosovských Albánců, které obžalovaný jmenoval. Shukri Hoti je nyní ve vazbě.

Nové přelíčení kvůli pochybení soudu

Shukri Hoti byl odsouzen k 12 letům vězení v roce 2006. Tou dobou se v ČR nevyskytoval, dopaden byl až v roce 2015 v Albánii. V takovém případě má odsouzený nárok na nové hlavní líčení, pokud o to ve stanovené lhůtě po doručení rozsudku požádá. To sice Hoti nejprve neudělal, soud se ale dopustil chyby, když odsuzující rozsudek zapomněl poslat i jeho obhájci. Nejvyšší soud loni v květnu rozhodl, že lhůta tím pádem vůbec nezačala běžet. Hlavní líčení se proto musí opakovat.