V sólových kategoriích akademiky nejvíce zaujali David Stypka se svou písničkářskou deskou Neboj a zpěvačka Debbi s albem Break.

Do Síně slávy akademie uvedla folkového písničkáře Vladimíra Mertu. Při ceremoniálu Merta mluvil o andělech svržených z nebe. V písni pak zazpíval o „vraždách na cestě k moci“ a za „padlé anděly“ označil prezidenty Vladimira Putina a Miloše Zemana a premiéra Andreje Babiše.

Fotogalerie: Předávání cen Anděl 2018
99 fotografií

Jednou z novinek letošního ročníku Andělů bylo předávání žánrových cen přímo během hlavního ceremoniálu. Nejlepší alternativní deskou roku se stalo album Saffron Hills od táborské dvojice Kalle. V kategorii elektronika zvítězili Fiordmoss s deskou Kingdom Come, ve folku akademiky zaujal projekt Beránci a vlci a nejlepší jazzovou desku Early Music podle nich natočil Jaromír Honzák.

Novinkou byla i venkovní scéna přímo naproti Fóru Karlín s volným vstupem pro veřejnost. Na té se souběžně s hlavním programem představili nominovaní umělci i další výrazná jména loňského roku.

Zatímco v anketě Český slavík o vítězích rozhoduje veřejnost, o nominovaných a vítězích Ceny Anděl rozhodla nově ustavená ČHA. V ní jsou zastoupeni odborníci z celého spektra hudební branže z řad novinářů, dramaturgů, pořadatelů koncertů i samotných muzikantů, dosavadních držitelů Anděla. Na Ceny Anděl může být nominován pouze interpret, který v předchozím roce vydal album. Výjimkou je Síň slávy.

Hlavní kategorie

----------------------

Album roku:

J.A.R. – Eskalace dobra

Skladba roku:

J.A.R. – Zhublas

Skupina roku:

J.A.R. – Eskalace dobra

Sólový interpret roku:

David Stypka – Neboj

Sólová interpretka roku:

Debbi – Break

Objev roku:

Mirai – Konnichiwa

Videoklip roku:

Barbora Poláková – Po válce

Síň slávy:

Vladimír Merta

Žánrové kategorie – Album roku

-------------------------------------------

Alternativní hudba:

Kalle–Saffron Hills

Elektronika:

Fiordmoss – Kingdom Come

Folk:

Beránci a vlci – Beránci a vlci

Jazz:

Jaromír Honzák – Early Music

Fotogalerie
10 fotografií