Jezdíte do lázní poměrně často. Máte nějaké zdravotní potíže nebo se vypravujete jen za odpočinkem?

Nemám naštěstí žádné zdravotní potíže, které by vyžadovaly pobyt v lázních, takže spojuji pobyty hlavně s odpočinkem. Jakékoli zklidnění těla nebo duše vítám a myslím, že je v životě důležité. Pokud jde o můj vztah k lázním, jsem v tomto ohledu požitkář. Jsem hodně „doteková“, mám ráda masáže, strašně ráda i sama masíruju, třeba členy své rodiny. Máme s Kristiánem takový večerní rituál: uvařím bylinkový čaj, který máme namíchaný na míru od našeho bylinkáře, a když napíšeme úkoly, masíruju mu nožičky a někdy zkouší masírovat i on mě. (smích) Dotýkání se a objímání mě vůbec hrozně nabíjí, ráda je přijímám i dávám, jsem ráda hýčkána a ráda hýčkám.

Jezdíte do lázní i se synem, a to už několik let… Dá se to skloubit – trávit čas s dítětem a ještě si užít lázeňské pohody?

Z mých zkušeností je to častěji tak, že maminky jezdí do lázní s dětmi jako s pacienty, takže si to „užijí“ jako hlídačky. A když je maminka nemocná, většinou jede sama. My to ale pojímáme spíš jako dovolenou. Beru s sebou často rodiče nebo partnera a při procedurách nebo terapiích se prostřídáme, když to jde, najdeme i vhodné povyražení pro dítě. Oblíbila jsem si teď rakouské lázně Laa an der Thaya, které leží na hranici Moravy a Rakouska a kde léčí hřídelní vodou. To je třeba úplně dokonalé – Kristián je velký milovník vody, takže se tam s nadšením ráchá v teplé vodě a ještě je to dobré pro jeho organismus.

A vypravíte se někdy do lázní i sama nebo s kamarádkami?

Já, protože jsem poměrně dost pracovně vytížená, veškerý volný čas trávím povětšinou s Kristiánkem. Dámské jízdy nebo to, že si potřebuju odpočinout od rodiny, jsem v podstatě nikdy nezažila, ale naprosto chápu pocit, kdy to žena potřebuje. A třeba ve zmíněných rakouských lázních mají sekci, kam děti nesmějí a která je určená výhradně pro dospěláky. Je to takový styl římských lázní, kde panuje poklid, cvičí se jóga… Tak tam se chystám s mojí sestrou a s mojí kamarádkou.

Kromě masáží, které procedury máte nejraději?

Ke koupelím mám blízko a mám ráda i různé zábaly, i třeba medové. Obecně jsem vysazená na přírodní věci. Když si začnu pomáhat něčím, co jen trochu zavání chemií, moje tělo se brání. Jsem takový přírodní týpek! (smích)

Kdesi jste prohlásila, že vám v lázních pomohli překonat potíže s nespavostí… Jak?

Trpěla jsem nespavostí po takovém těžkém životním období tedy především problémy s usínáním, říká se tomu spánkový práh. Člověk třeba usíná tři hodiny, v noci se budí… Dokonce jsem brala nějaké prášky na zklidnění, abych se vůbec vyspala. Nebyla to doba nijak příjemná. V jesenických lázních jsem tehdy podstoupila program, při němž dokázali navodit spánek, a musím říci, že už tamní vzduch má obrovské účinky. Už když tam člověk jen přijede a nadechne se, spí, jako by ho do vody hodili. A jsme zase u toho, že nejvíc člověku pomáhá příroda. S tím je také spojena moje důvěra v homeopatickou léčbu. I ta mi odpomohla o chemických prášků, které sice třeba pomohou od nespavosti, ale hrozí u nich závislost a mohou mít neblahé vedlejší účinky na jiné oblasti organismu…

Vracíte se opakovaně vždy do jednoho lázeňského zařízení, nebo ráda zkoušíte nové věci, třeba i za hranicemi České republiky?

Byla jsem čtyři roky tváří jesenických lázní, teď jsem tváří zmíněných rakouských lázní, ale samozřejmě jsem navštívila spoustu lázeňských míst. Mám ráda Mariánky, Karlovy Vary, Maďaři jsou také vyhlášení. Ale teď jsem si oblíbila právě hřídelní lázně v Laa, kde je všechno, co od lázní očekávám, pohromadě. Navíc jsem holka z Moravy, mám ten kraj ráda, takže tam mám i kus svého srdce.

Kdy se zase chystáte do lázní? Co všechno v současnosti děláte? Vyšetřit si čas asi není vždy jednoduché…

Není… Čekají mě letos dvě velká jubilea, jednak v červnu oslavím čtyřicátiny, jednak svých 20 let v televizi, kde v současnosti dělám především Snídani s Novou. To mě ohromně baví, protože se setkávám s lidmi, které bych jinak nepotkala – beru to i jako sebevzdělávací záležitost. I když dny, kdy vysíláme, začínáme v 5.55, ale už v pět máme poradu, takže vstávám ve tři čtvrtě na čtyři.

Potíže s usínáním jsou za těchto okolností asi pryč…

Musím říci, že jsem na tom dobře, protože se mi podařilo se po delší době zklidnit, našla jsem si jógu a spoustu takových holistických věcí. Asi když člověk dozrává, hledá si to, co mu dělá dobře. Díky tomu už mám mechanismy, kterými umím zklidnit organismus, aby se vyspal. Nám, jogínům, navíc stačí spát pět hodin… Asi čerpám energii doslova vesmírnou, protože jsem absolvovala tři měsíce, kdy jsem dvakrát v týdnu vstala ve tři čtvrtě na čtyři, absolvovala ranní televizní vysílání a poté odjela na celý den do divadla Hybernia zkoušet muzikál Královna Kapeska. Po takovém dnu člověk opravdu padne a spí jako zabitý. (smích) A ještě zpátky k televizi – mám ještě čtvrteční televizní pořad Prásk, kde jsem právě před dvaceti lety začínala jako redaktorka a skončila kvůli porodu. Poté jsem přešla na Primu asi na pět let a teď jsem na Nově – v Prásku zpátky. Mám to štěstí, že dělám celý život, co mě baví, takže i když vstávám takhle brzo, do práce se těším, což považuju za dar a děkuju za to.

A jak se máte v soukromí po období, které díky rozchodu s manželem nebylo asi úplně pozitivní? Co vás v současnosti nejvíc těší?

Jsem taková hodně všestranná, takže mě baví hrozně moc věcí, teď se například těším, že pojedeme lyžovat. Naučila jsem se žít přítomným okamžikem, raduju se i z úplných blbin. Třeba Kristiánek teď bude mít ve škole ples, který budu moderovat… Myslím, že je moc fajn se každý den na něco těšit. A nemusí to být velké, někdo se těší na dobré jídlo, na hezkou knížku, jiný, že si koupí něco na sebe, další na to, že někoho potká… Upínám se k takovýmto malým věcem a vždy přemítám, co jsem ten den zažila, co jsem udělala třeba dobře a co se mi případně moc nepovedlo. A hodně mě naplňuje jóga, v níž jsem se zhlédla. Strašně mě baví to spojení uklidnění duše a zároveň posílení těla.

A na co malého se těšíte právě dnes?

Dneska se těším na premiéru muzikálu Královna Kapeska, ale domluvila jsem se s tvůrci, že přijdu jako host. Den, kdy se vlastně probouzíte ještě do noci, což bylo i dnes, jsem vždycky jakoby v mlze. Asi bych si v tomto rozpoložení na premiéru netroufla… Takže se půjdeme s Kristiánkem podívat na mou alternaci a potkat se s lidmi, kteří jsou moc fajn. A pak se moc těším, až přijedu z divadla, dáme si spolu ten bylinkový čaj a lehnu si do postele. (smích)

Fotogalerie
5 fotografií