Ve Svídnické ulici na bohnickém sídlišti pravděpodobně svádí neznámý bojovník proti bezpráví boj proti bezohledným řidičům. Těm, kteří svá auta zaparkují na nevhodném místě, třeba tam, kde je nájezd na chodník, a maminky s kočárkem po něm nemohou vyjet, zanechá nevábný dárek. Psí hovínko na klice od dveří.

Děje se to pravidelně

„Chodím tudy pravidelně brzy ráno. Začalo to před třemi měsíci,” uvedl jeden z tamních obyvatel Martin Pilný. „O tom, že neznámý trestá řidiče aut blokujících chodník, nemůže být pochyb. Děje se to obvykle přes noc. Řidiči ráno auta očistí a vyrazí do práce.”

Řidiči tam parkovat mohou

„Nikdy jsem si nevšimla, že by se tady něco takového dělo,“ uvedla na dotaz redaktora Blesk.cz paní Věra, která na sídlišti bydlí. „Auta tady parkují normálně, co si pamatuji. A často tu i chodí policisté, a na rozdíl od jiných zrovna tyto nepokutují. Spíše si říkám, zda nejde o nějaký sousedský zlomysl nebo dětskou nezbednost.“

„»Postižený« řidič neporušuje zákon o pozemních komunikacích,“ uvedla k celé záležitosti mluvčí Prahy 8 Marcela Voženílková. „V uvedeném místě není chodník se sníženou obrubou, ani místo pro přecházení, ani přechod pro chodce, kde by řidič nesměl zastavit a stát.“ Dané místo je tedy vedeno jako souvislá zeleň a parkovat tam tudíž může každý. 

Strážníci zatím neměli důvod situaci řešit

Její slova potvrzuje i mluvčí Městské policie Irena Seifertová. „Strážníkům místně příslušného obvodního ředitelství není známo o této činnosti, nikdo z veřejnosti se v dané věci na ně neobrátil,“ uvedla. „Co se týká samotného místa a dopravní obslužnosti ve Svídnické ulici  - řidiči vozidel, kteří zde zaparkují a nechávají stát vozidla na daném místě, se žádného přestupku nedopouštějí,“ vysvětluje dále.

„Svídnická ulice je jednosměrnou komunikací, vozidla zde tedy mohou stát, protože stojí vpravo, co nejblíže okraji pozemní komunikace. V každém případě by si ale řidiči, kteří zaparkují vozidlo u vyústění asfaltového chodníčku, měli uvědomit, že je toto místo chodci využíváno k přecházení na protější stranu. Řidiči by se tedy měli vůči chodcům chovat tolerantněji  a ohleduplněji.“
Že by msta za nevhodné parkování? Takto se prý neznámý pachatel mstí řidičům vozidel, kteří zaparkují svá auta před asfaltovým nájezdem na chodník.
Autor: www.PiNa.cz

Z toho důvodu by podle ní nebylo od věci, kdyby na inkriminovaném místě vznikla značka zákazu zastavení nebo stání. Pak by se podobným lapáliím jistě dalo předejít.

Lejno na kliku, schválnost na triku?

Každopádně by se podle vyjádření mluvčí měl mít na pozoru neznámý pachatel, který vozidla »hyzdí«. „Dotyčný by se mohl dopouštět přestupku úmyslného narušení občanského soužití tak, že se vůči jinému dopustí schválnosti,“ vysvětluje mluvčí. V takovém případě by mohla pokuta sahat až ke 30 tisícům korun.

Fotogalerie
14 fotografií