DPP v nadcházející době neuzavře smlouvu na dodávku 300 nových autobusů. ÚOHS se totiž proti této smlouvě ohradil, a zakázal tuto smlouvu uzavřít. „Úřad ve čtvrtek vydal předběžné opatření, kterým zadavateli zakázal uzavřít smlouvu s vybraným uchazečem, a to až do nabytí právní moci rozhodnutí ÚOHS ve věci,“ řekl ČTK mluvčí úřadu Martin Šanda.

Vyřazení navzdory nejlepšímu hodnocení

Bližší podrobnosti tohoto opatření mluvčí neuvedl. ÚOHS se případem zabývá na základě podnětu společnosti Iveco, která byla z tendru vyřazena pro dílčí nesplnění technických požadavků na vybavení autobusů.

Iveco nabídlo v soutěži autobusy podle serveru zdopravy.cz za 1,482 miliardy korun, SOR za 1,5 miliardy korun. Třetí byl Solaris s nabídkou 1,639 miliardy korun. Cena nebyla jediným ukazatelem, váhu měla i spotřeba a provozní náklady. Iveco ji má vyšší, ale nakonec v bodovém hodnocení těsně SOR porazilo, podle serveru o čtyři setiny bodu. Hodnotící komise ale v nabídce našla nedostatek, kvůli kterému firmu vyloučila.

Soudní znalec potvrdil nedostatky nabídky

DPP nabídku Iveca před vyloučením předal k posouzení soudnímu znalci. „Výslovně ve svém závěru konstatoval nesplnění zadávacích podmínek. Soudní znalec se svým závěrem seznámil ostatní členy komise. Pokud bychom nepostupovali uvedeným způsobem, dopustili bychom se porušení zákona a na výsledek výběrového řízení by si mohli oprávněně stěžovat ostatní uchazeči,“ uvedla už dříve mluvčí dopravního podniku Aneta Řehková.