„Zapojení do ODIS umožní držitelům karty ODIS s dlouhodobou jízdenkou pro zónu 70 cestovat ve městě a v jeho místních částech nejen linkami MHD, ale i příměstskou dopravou, která k nám zajíždí z jiných měst a obcí,“ uvedl novojičínský místostarosta Ondřej Syrovátka (Strana zelených).

Vyřízení nové ODIS karty trvá zhruba tři týdny a bez nahraných aplikací za ni cestující zaplatí 130 korun na šest let. Lze si ji vyřídit v městském návštěvnickém centru, kde se rovněž vracejí staré karty MHD a vyplácí se nevyčerpaný obnos z elektronické peněženky.

Cestování podle místostarosty bude výhodnější i pro obyvatele, kteří kartu ODIS mít nebudou. „Nyní cestující za cestu příměstskou linkou zaplatí 12 korun plus počet ujetých kilometrů. Nově to bude bez ohledu na vzdálenost jen 12 korun. Pokud bude pasažér platit jízdné z elektronické peněženky, bude to jen devět korun,“ uvedl Syrovátka. Senioři nad 65 let budou navíc cestovat zdarma.

Elektrobusy s nabíječkou mobilu

Arrivu jako provozovatele dopravy vybralo město ve výběrovém řízení na deset let. Ročně jí zaplatí téměř čtyři miliony korun. „Provoz tak bude pro město levnější než dosud a cestující se dočkají většího komfortu,“ uvedl novojičínský místostarosta Pavel Rozbroj (ČSSD). V posledních letech radnice doplácela na městskou hromadnou dopravu téměř pět milionů ročně.

Novinkou budou i elektrobusy. „Vozy jsou klimatizované, mají USB zásuvky na dobíjení mobilních telefonů a jízdné v nich bude možné hradit i platební kartou. Sedadla mají antibakteriální povrchovou úpravu,“ uvedla mluvčí radnice Marie Machková. Ve městě vzniknou dvě nové zastávky – v Tyršově ulici a Pod Svincem.