Smrk přivezl do Prahy 32tunový tahač z Křivoklátska. Za sebou má přitom letošní vánoční strom dlouhou historii. Podle odhadů mu je okolo 66 let a tento velikán vyrostl na pozemku soukromé firmy, která počítala s jeho pokácením. Nápad s využitím stromu pro vánoční trhy majitele nadchl a s radostí jej hlavnímu městu poskytli.

Na Staroměstské náměstí dorazil okolo druhé ráno a jeho usazení do země trvalo necelou hodinu. Zde vydrží až přibližně do poloviny ledna. „Letos nám usazení stromu trvalo asi hodinu. Využili jsme zkušeností z minulých let a jsme rádi, že všechno proběhlo bez jakýchkoli problémů, jediný zádrhel byl v Pařížské ulici, kde jsme museli posunout světelné ozdoby na stromech,“ řekl pro Blesk.cz Martin Švestka, vedoucí přepravy stromu. V následujících dnech bude osázen tisíci světly, které organizátoři poprvé rozsvítí už v sobotu.

Podívejte se, jak vztyčení stromu vypadalo:

„V letošním roce jsme dostali třiadvacet tipů a nakonec jsme vybrali právě tento strom kvůli jeho dobré dostupnosti i hezkému růstu. Zvláštností je, že tip nám nedal přímo majitel, ale z jeho využití je nadšený. Dendrologové nám potvrdili, že je smrk zdravý, takže nic nebrání tomu, aby udělal radost návštěvníkům trhů,“ upřesnil Petr Hozák, provozní ředitel společnosti Taiko, organizátora trhů. 

Lidé se také mohou těšit na různé motivy, u kterých se bude strom každou hodinu od 16:30 do 21:30 rozsvěcet. Ty budou celkem dva, jeden z nich si vezme příklad u Krkonošských pohádek a druhý u Vltavy. Osazení světel na strom potrvá necelé čtyři dny a začne se už v úterý dopoledne. V noci na sobotu by měla proběhnout generálka, jestli vše funguje tak, jak má. 

Loňský vánoční strom pro Prahu pocházel z obce Pecka na Královéhradecku. Odtud putoval do Prahy přibližně 120 kilometrů dlouhou cestou. Zahalilo jej 4,5 kilometru LED řetězů. Strom ozdobilo dva tisíce vánočních koulí, devětatřicet světelných dřevěných luceren a padesát ozdob ve tvaru perníčků. Letošní výzdoba bude té předešlé velice podobná. 
Fotogalerie
20 fotografií