Už počtvrté v řadě mohli Pražané oslavit 17. listopad ve velkém stylu. Korzo Národní, jak se akce jmenovala, si pro návštěvníky přichystalo opravdu bohatý program na celé odpoledne. Pražané tak korzovali od náměstí Václava Havla směrem vstříc Václavskému náměstí sem a tam.

Během své trasy lidé zapalovali svíčky, malovali, vzdělávali se skrz videoprojekce v tramvaji 89 nebo u výstavy, která se snažila popsat dobu minulou ze všech možných úhlů. Nechyběly ani různorodé hudební show.

Na pódiu teď zahrál na bicí teprve devítiletý bubeník a zpívaly dámy, kterým bylo i osmdesát,“ představoval moderátor sborové hudební vystoupení na křižovatce na Národní třídě, kde bylo postavené největší pódium.

Video
Video se připravuje ...

Podívejte se, jak vypadal 17. listopad 2017 na Národní třídě Eva Fornálová

Řada Pražanů vyšla do ulic poprvé. „Nechodíme pravidelně, ale přilákala nás zejména možnost různorodé zábavy. A tak jsme tady samozřejmě zapálili svíčky u památníku,“ prozradila návštěvnice Karolína.

17. listopad

17. listopadu celé Česko vzpomíná na dvě významné události českých dějin spojené se studenty českých vysokých škol. Den boje za svobodu a demokracii je stanoven na 17. listopad jako vzpomínka na uzavření vysokých škol po pohřbu Jana Opletala v roce 1939, který zemřel na následky postřelení při protinacistické demonstraci. 

Druhé datum, které se vztahuje k 17. listopadu, je z roku 1989. Padesátileté výročí nacistických represí přerostlo tehdy v demonstraci proti komunistickému režimu. Tím začala sametová revoluce.

Fotogalerie
48 fotografií