Sobota 27. dubna 2024
Svátek slaví Jaroslav, zítra Vlastislav
Polojasno 14°C

Vánoční úklid bez stresu: Ověřené tipy od profesionálek

/
  • (shutterstock.com)
    23. listopadu 2017 ● 06:00

    Nechcete si kazit sváteční atmosféru drhnutím zapatlaných oken, vířením prachu nebo snahou odstranit fleky z čalounění oblíbené pohovky? Skoncujte s nepořádkem jako profíci.

  • 1.

    Nedělejte hloupé chyby

    Uklízečka
    Autor: scom

    V čem hospodyňky často chybují? „Například lešticí preparát nebo aerosolový přípravek na stírání prachu používají kdekoli. Dělá to šmouhy, usazuje se na tom prach,“ říká Hana Dobrušská z Hospodyně.cz.

    Omyly panují i v péči o podlahy. „Nejlepší je nepoužívat žádný čisticí prostředek. Zvláště to platí o světlých podlahách u okna, na kterých je vše vidět. Lepší je podlahu vyčistit vlhkým hadrem a dosušit,“ upozorňuje odbornice. Pozor je nutné dát i při čištění zrcadel. Pokud nejdou úplně doleštit, bývá na vině mastný silikon, který je použit k zasazení do rámu.

    „Běžnými prostředky ho neodstraníte. Zrcadlo stačí pouze stáhnout stěrkou a vyhnout se přitom rámu a okrajům. Totéž platí o mytí moderních oken,“ radí Dobrušská. Pomoci si můžeme speciálními odmašťovači na rámy oken. „Zbavíte se tak nejen mastných stop, ale i nečistot,“ dodává odbornice na úklid.

  • 2.

    Rozdělte si úklid na fáze

    ....
    Autor: Shutterstock.com

    Předvánoční úklid nenechávejte na poslední chvíli. Likvidaci nepořádku si raději rozdělte na etapy. Jeden víkend si vyhraďte na úklid vnitřních prostor skříní, další na mytí oken, generální úklid koupelny, kuchyně, leštění a čištění nábytku a odstraňování nečistot z čalounění. Válku s prachem, stírání podlah a luxování si nechte až na samotný závěr.

  • 3.

    Začněte tím, co není vidět

    Autor: Shutterstock.com

    Nejefektivnější je začít očistou míst, která nejsou přímo na očích. V praxi to znamená otevřít skříně, otřít vlhkým hadříkem nečistoty ze stěn a uklidit obsah. Teprve poté by měl přijít na řadu boj s nepořádkem, který je vidět na první pohled.

  • 4.

    Bez škrábanců

    ...
    Autor: Shutterstock.com

    K úklidu používejte kvalitní pomůcky a šetrné čisticí prostředky. Vyhnete se tak riziku, že zbytečně narušíte povrchy silnou chemií nebo je poškrábete pískovým preparátem. Nedocenitelným pomocníkem vám budou odmašťovací přípravky s obsahem alkoholu.

  • 5.

    Na koupelnu s jemnou chemií

    úklid koupelny
    Autor: Foto: Faufen, scom

    Povrchy v koupelně nejdříve zbavte prachu. Zbylé nečistoty a vodní kámen snadno odstraníte pomocí chemie z jemnějších kyselin. Silnější preparáty, které se hodí k úklidu toalety, raději v koupelně vůbec nepoužívejte. Zbytečně vám naruší povrch sanity a spárování. Šetrný přístup se vyplatí také u vany a sprchových koutů. Pískům a krémům s abrazivními částicemi se vyhněte. K očistě postačí šetrná chemie, kterou používáte v celé koupelně. Totéž platí pro odpady v umyvadle, ve vaně, ve sprchovém koutě. Stačí do sifonu nastříkat chemii a nechat působit po dobu úklidu zbytku místnosti.

  • 6.

    Lesklá okna beze šmouh

    Nemusíte se bát, že lidé od úklidové firmy budou sahat na vaše osobní věci
    Autor: Profimedia

    S mytím oken neotálejte. Pokud teplota venku klesne pod pět stupňů nad nulou, nebudou čisticí prostředky účinkovat tak, jak mají. Místo jaru si raději vezměte na pomoc přípravky s obsahem alkoholu nebo preparáty s čpavkem. Sice příliš nevoní, zato výborně odmašťují. Odborníci používají k nanášení čisticí chemikálie na okno rozmývák. V domácím prostředí si můžete vypomoci utěrkou z mikrovlákna. Než se pustíte do samotného mytí skleněných ploch, důkladně otřete nečistoty z rámů. Teprve poté naneste čisticí přípravek krouživými pohyby na skleněnou výplň. Pěnu poté stáhněte jednoduše pomocí stěrky. K doleštění nepoužívejte noviny ani starý hadřík. Raději vsaďte na utěrku na mytí skel z mikrovlákna.

  • 7.

    Na spáry s kartáčkem

    ...
    Autor: Shutterstock.com

    Dlaždičky, obkládačky, mýdelníky a poličky obvykle stačí otřít houbičkou s čisticím prostředkem a poté důkladně setřít vlhkou utěrkou z mikrovlákna. Jako poslední setřete nečistoty z podlahy. Špinavé spáry snadno vyčistíte pomocí starého roztřepeného kartáčku. Pozor, čisticí prostředky s obsahem kyseliny je nutné důkladně odstranit, aby zbytečně nenarušovaly povrchy.

  • 8.

    Na dřevo s leštěnkou?

    Autor: Shutterstock.com

    Než se pustíte do leštění nábytku, ujistěte se, že jde skutečně o dřevo. Dřevěná kresba totiž může zdobit i lakovaný nábytek, dýhu nebo laminát. Právě u nich vám leštěnka nepomůže, protože se nemá kam vsáknout. Povrch zůstává mastný a zbytečně lapá prach. To samé platí pro dřevěný nábytek opatřený vrstvou laku. Pokud chcete zbavit nečistot lamino, dýhu nebo lakovaný nábytek, použijte raději čistič. Přírodní nelakované dřevo stačí ošetřit leštěnkou dvakrát ročně, ideálně před topnou sezonou a po ní.

    Začněte tím, že ze dřeva umyjete nečistoty vhodným alkoholovým čističem, pak teprve vezměte do ruky leštěnku. Nejlépe s obsahem kvalitních vosků nebo impregnací. Leštěnkám se raději vyhněte.

    Mnohem lepší je tekutý vosk a hadřík z bavlny. Nejlepší volbou jsou leštěnky, které místo akrylátů a silikonů obsahují včelí vosk nebo směs přírodních vosků. Přírodní prostředky se do dřeva krásně vsáknou a uzavřou póry na povrchu. Vedle lesku to má i jinou výhodu. Na dřevěném stole se vám nebudou dělat kolečka po skleničkách s nápoji. Na čištění laminovaných povrchů jsou ideální alkoholové čističe. Používají se i při úklidu toalety, koupelny či kuchyně.

  • 9.

    Hoďte podlahy do gala

    ...
    Autor: Shutterstock

    Posledními adepty na úklid jsou podlahy. Nejdříve se zaměřte na očistu ploch, které kryjí koberce. Pokud chcete, aby bylo vysávání skutečně efektivní, ověřte si, jakým směrem jde vlas koberce. Zjistíte to snadno, když po koberci přejedete kartáčkem. Vlas se buď položí, nebo půjde proti kartáčku. Luxujte vždy proti protisměru vlasu, pouze tak z koberce dostanete všechny nečistoty, prach a roztoče. Vyhněte se použití nástavců s vysouvacími kartáčky, protože zbytečně ničí vlákna koberců.

  • 10.

    Koberce jako nové

    ...
    Autor: iStock

    Jsou-li koberce hodně špinavé, můžete si vypůjčit speciální extraktor, který je vhodný pro čištění mokrou metodou. Menší skvrny lze obvykle jednoduše odstranit pomocí tekutých čisticích prostředků nebo čisticí pěnou. Použití je velmi jednoduché, stačí si přečíst návod. V každém případě ale prostředek nejprve vyzkoušejte na malém méně viditelném místě. Zjistíte tak, zda přípravek při čištění nepoškodí barvu nebo materiál koberce.

  • 11.

    Vraťte krásu plovoucí podlaze

    Zvládněte předvánoční úklid bez problémů a ještě ušetřete
    Autor: Profimedia

    Plovoucí podlahy a parkety jsou sice hezké a praktické, ale také nemilosrdně odhalují každé smítko nebo šmouhu. Jsou choulostivé na vodu, takže se nesmí namočit. Nečistoty proto nejdříve vysajte nebo nasucho setřete utěrkou nebo mopem z mikrovlákna. Vypomoci si můžete nádobkou s rozprašovačem, do které si připravíte čisticí preparát. Poté stačí podlahu lehce orosit a vlhkost následně setřít suchým mopem. V případě, že nechcete, aby byla flekatá, použijte raději místo chemických prostředků obyčejnou vodu.

  • 12.

    Nelibé pachy vyžene skořice

    .....
    Autor: Swiss Pharmaceutical

    Dobrý dojem ze sebeuklizenějšího bytu pokazí nelibý zápach, který se usadil v čalounění nábytku, kobercích, závěsech a podobně. Vyhnat ho můžete třeba pomocí skořice zahřáté ve vodě nebo kůry citrusů v kombinaci s hřebíčkem. Stačí, když položíte několik slupek a koření na mírně zahřátou plotýnku sporáku. Bezmocní nejsme naštěstí ani proti pachu cigaretového kouře. Poměrně spolehlivě funguje voda svařená s octem. Pokud je pach cigaret cítit z potahů nábytku, posypte potah sedačky mletou kávou nebo jedlou sodou. Nechte několik minut působit a poté vše důkladně vysajte vysavačem.

     

Diskuse k článku Přidat názor
Počet komentářů: 0

Buďte první, kdo se k tématu vyjádří.

Zobrazit celou diskusi
Články odjinud
BAZAR
ČLÁNKY ODJINUD

Dnešní horoskopy