Za zvuku techna leze muž do lešení obaleného černým igelitem, ve kterém pomocí svářečky září na všechny strany - a žárem přitom do plechu vytváří umělecké dílo. Ne, není to žádný surrealistický obraz, to právě Petr Pufler předvádí svou neotřelou show. „Jé, já si zapomněl rukavice,“ směje se roztržitý umělec po prvním vystoupení a ukazuje nadšenému publiku v Pragovce popálené prsty.

„Ten záblesk vám neumožňuje vidět, co tvoříte,“ vysvětluje, jak jeho neobvyklé představení probíhá. Obraz v plechu, který při svém vystoupení vytvoří, spatří světlo světla až na konci celé show. Doma si pak Petr prohlédne, co vlastně intiuitivně za zvuků hudby do plochy před sebou vypálil.

Světlonoš ve Stromovce

Petr Pufler miluje práci s kovem, světlem a svářečkou.  „Jsem fascinovaný světlem. Baví mě i oživování různých hrdinů," vypráví. A právě první hrdina se mu v hlavě zrodil před pěti lety, kdy šel noční potemnělou Stromovkou.

Video
Video se připravuje ...

Světelná show Petra Puflera v Pragovce Eva Fornálová

„Říkal jsem si, že je škoda, jaká je tady tma, že by se mi líbilo, kdyby tady bylo světlo, které by mě doprovázelo,“ přišel jednoho dne s nápadem, který opravdu zrealizoval.

„Řekl jsem si, že se tím světlem stanu já a dám tu možnost někomu jinému,“ vypráví s nadšením. Jednoho večera si tak na sebe vzal svůj světelný oblek, na čelo baterku a čekal o půlnoci ve Stromovce na náhodného kolemjdoucího, aby mu ukázal světlo.

Absurdní hrdina

U prvního člověka, který šel kolem, se pak celý rozsvítil. Jenže jeho dobrý úmysl se s příliš velkým nadšením nesetkal - půlnoční chodec se totiž Petra jen suše zeptal, jakou školu studuje.

„Čekal jsem něco jiného. Stal jsem se tak rázem absurdním hrdinou, kterého nikdo nepotřebuje,“ popisuje svou první příhodu coby světlonoš. A přestože doufal v nadšenější reakci, od světla ho to neodradilo, naopak - a nejvýmluvněji to dokazují právě jeho současné počiny.

Na pražského světlonoše můžete narazit i jinde než v hlavním městě: „30. listopadu budu vystupovat v Plzni na Festivalu Inovací," zve Petr závěrem.

Fotogalerie
10 fotografií