„Lidé věděli, kdo tam spadl,“ uvedla žena, která se včera po oznámení hercova úmrtí přišla na místo podívat. „Vnučka mi říkala, že na něj volali: ‚Honzo, vydrž!‘ Ti nahoře mohli ale jenom bezmocně pozorovat, co se děje,“ řekla Blesku.

Podle jednoho z místních prodejců záchrana trvala nesmyslně dlouho. „Už jsem za ním sám chtěl skočit!“ uvedl. Tříska podle svědků ležel na hladině tváří dolů dlouhých pět minut. Pohyby rukama prý ale ještě svědčily o tom, že se snaží bojovat. Nedaleko v tu chvíli plula loď s turisty, která zastavila pár metrů od něj. „Nikdo se neměl k tomu, aby tam skočili, tak jsme na ně z mostu začali křičet,“ pokračoval prodejce.

Herci se mezitím údajně podařilo na chvíli dostat hlavu nad hladinu, ale za okamžik opět bezvládně klesl do vody, pak se přestal hýbat. „Nejméně pět minut jen stáli a koukali! Přitom od něj byli možná tři metry. Až když jsme jim začali nadávat, někdo pro něj skočil,“ dodal muž.

V tu chvíli už k molu na druhé straně mostu, poblíž restaurací na Kampě, přijížděla záchranná služba a policie. S oživováním ještě na lodi začali dva mladší polští turisté, záchranáři poté pokračovali zahříváním těla a snažili se o zachování základních životních funkcí.

Intubovali ho, uvedli do umělého spánku a převezli do střešovické nemocnice, kde v kritickém stavu ležel na ARO. V pondělí ve dvě hodiny ráno vážným zraněním podlehl. „Kdyby se někdo odhodlal skočit za ním z té lodi hned, nemuselo to tak dopadnout,“ věří prodejci z mostu.

VIDEO: Bezvládný Jan Tříska (†80) ve Vltavě, marný pokus o záchranu.

Fotogalerie
13 fotografií