„Jedná se o přesně identifikované body, které jsou označeny jedinečným kódem s kombinací dvou písmen a třech číslic. Pod takto složeným kódem je bod zařazen do jednotné databáze všech složek záchranného systému. Uvedení kódu při telefonátu na tísňovou linku umožní rychlejší zásah a poskytnutí pomoci. Tím je usnadněna lokalizace volajícího v situacích, které ohrožují život, zdraví, majetek či životní prostředí a vyžadují rychlý zásah,“ popsal Libor Hadrava, radní hlavního města Prahy pro bezpečnost a kriminalitu.

Přesná lokalizace a rychlá pomoc

„Praha může být pyšná na to, jak rychle jsou schopny být složky integrovaného záchranného systému v případě potřeby na místě. K tomu, aby se tam ale včas dostaly, je potřeba i jednoznačně popsat místo, kam mají jet.Zatím jsme rozmístili 29 bodů záchrany,“ řekla k systému primátorka Adriana Krnáčová. Na území hlavního města se nachází 2900 ha lesů a luk v majetku hlavního města a denně se zde pohybují tisíce Pražanů. 

„Operátoři tísňových linek téměř každý den narážejí na to, že volající o pomoc nedokáží popsat, kde se nacházejí. Po přečtení kódu na cedulce jste okamžitě a přesně lokalizováni, “ pochvaluje si záchranné body ředitel pražských hasičů Roman Hlinovský. 

Instalaci bodů záchrany zajistila příspěvková organizace Lesy hl. m. Prahy, která zároveň zajistí i jejich stabilní přístupnost pro záchranáře. Jsou umístěny hlavně na turisticky frekventovaných místech, jako jsou dětská hřiště, pikniková místa či naučné stezky, která jsou vzdálena od běžných komunikací a přitom jsou dostupná pro zásahovou techniku.

Záchranné body jsou součástí databázových a geografických systémů integrovaného záchranného systému. 

Galerie: Do pražských lesů a lesoparků byly nainstalovány tzv. záchranné body.

VIDEO: V čimickém rybníku uhynula spousta ryb. Pytle s jejich těly u břehu ležely ještě zkraje druhého srpnového týdne.