Pátek 29. března 2024
Dnes je Velký pátek / Taťána, zítra Arnošt
Oblačno 18°C

Lužaičovi prchali před válkou v Jugoslávii: Na ulicích ležely i mrtvé děti

Autor: Iva Dvořáková - 
13. srpna 2017
14:43

„Jsme uprchlíci, před 25 lety nám šlo o život. Domov jsme našli v Česke,“ říkají Snežana (65) a Dragomir (68) Lužaičovi. Měli dvě malé děti. Utíkali ze Sarajeva v tehdejší Jugoslávii, kde zuřila válka, umírali nevinní.

„Nálety a bombardování byly na denním pořádku. V ulicích ležela těla zabitých dospělých lidí, ale i malých dětí,“ vzpomíná na hrůzy výtvarnice Snežana Lužaič a dodává: „Přemýšleli jsme, jak si zachovat lidskou důstojnost a udržet rodinu pohromadě. Ta hrozná nejistota, co se stane v další minutě, hodině. Zda další bomba nepadne na náš dům. Zpočátku jsme odmítali přijmout, že daná situace je skutečnost a ne zlý sen. Když doma máte dva rohlíky a půl sklenice mléka a jinak nic k jídlu, obchody jsou najednou neprodyšně zavřené, museli jsme najít řešení, sebrat všechnu odvahu a jít dál.“

Nic neměli

Snežana má české předky, a proto volba byla jasná. „Utíkala jsem ze Sarajeva nejprve já s dcerami, půl roku poté i manžel,“ vzpomíná. Z domova si přinesli jen pár osobních věcí. Od Prahy 3 dostali byt. Příbuzní, ale i cizí lidé, jim věnovali bytové vybavení i oblečení, protože neměli téměř nic. „Žili jsme skromně. S prací jsme to měli všelijaké. Manžel je inženýr elektrotechniky, v Sarajevu byl zaměstnancem společnosti WV jako konstruktér, zde hledal podobnou práci. A povedlo se mu to,“ říká Snežana, která je překladatelka a učitelka.

„Uplatnila jsem profesi v různých školách a posledních deset, profesně a lidsky nejšťastnějších let, ve Střední uměleckoprůmyslové škole na Žižkově v Praze,“ usmívá se.

Měli jsme štěstí

Manželé měli štěstí na lidi. Často už se jim zdálo, že některé překážky nezvládnou, ale nevzdali to a ještě podporovali příbuzné v těžce zkoušeném Sarajevu. Dcery vychovávali téměř spartánsky, jinak to nešlo. Obě se výborně učily, dnes je starší advokátkou a mladší vystudoval a český jazyk a literaturu na Karlově univerzitě.

Co si myslí rodina, která uprchla před válkou do jiné země, o současné uprchlické krizi? „Vždy je to o lidech. A ti jsou různí. Někteří skutečně utíkají, aby si zachránili život. Jako tehdy moje rodina. Jiní status uprchlíka zneužijí, protože touží žít v bohatší západní civilizaci,“ říká Snežana.

Válka v Jugoslávii

Válka v Jugoslávii skončila rozpadem země na několik nezávislých států. Šlo o sérii válečných konfl iktů, které začaly jako nepokoje mezi jednotlivými etnickými skupinami, Srby, Chorvaty a Albánci. Trvala neuvěřitelných 10 let, od 31. března 1991 do 12. listopadu 2001.

Malování je láska i koníček

Přestože je Dragomir inženýr a Snežana pedagožka, oba už téměř 50 let malují. Právě probíhá jejich dvacátá samostatná výstava obrazů Včera, dnes a zítra v Galerii Toyen v pražské Milešovské ulici. Snežana zpracovává témata krajiny, Dragomir ve své tvorbě přináší kousek slunce a přívětivosti jeho rodné Dalmácie. Výstava potrvá až do konce srpna a vstup je zdarma.

 VIDEO: V4 nenašla s Macronem společnou řeč o migraci

 

Aktuální dění

 

Izraelsko-palestinský konflikt:

ONLINE dění v Izraeli Velitel Hamásu Iron Dome

Válka na Ukrajině:ONLINE dění na Ukrajině

kecal ( 13. srpna 2017 15:23 )

A co jako ?!

Zobrazit celou diskusi