Moravské zemské muzeum již téměř rok prezentuje poklady svých oddělení. Tentokrát přišlo na řadu oddělení dějin hudby. Sbírky oddělení dějin hudby se dnes řadí k nejvýznamnějším v českém i světovém měřítku. Čítají přes 110 tisíc sbírkových předmětů, jako jsou notové rukopisy a tisky, hudební nástroje, teoretické spisy a obrazové materiály.

Mezi jedny z nejzajímavějších předmětů muzeum představuje staré iluminované kancionály, vzácné notové rukopisy a hudební nástroje. Mimo to ve vitrínách návštěvník uvidí unikátní rukopisy Wolfganga Amadea Mozarta nebo Antonína Dvořáka, výjimečnou událostí je také vystavení originálů neznámých dopisů Franze Liszta se vztahem k Brnu. 

Další z vystavovaných předmětů jsou věnovány Leoši Janáčkovi. Archiv Janáčkovy pozůstalosti je významnou částí sbírky hudebního oddělení. Základ archivu věnovala muzeu vdova po skladateli Zdeňka Janáčková v roce 1932. Od té doby se archiv podstatně rozšířil, mimo jiné i zásluhou Jiřího Zahrádky, který se na Janáčkův život a dílo zaměřuje. 

Výstava hudebního oddělení je poslední ze série výstav v rámci 200. výročí Moravského zemského muzea. Návštěvníci ji mohou zhlédnout do 10. září letošního roku. Zároveň v sobotu 9. září muzeum pořádá velkolepou oslavu svého vzniku. Hlavní část se odehraje na Zelném Trhu, pro návštěvníky je připraven speciální program ve všech budovách Moravského zemského muzea. 

Oddělení dějin hudby založil v roce 1919 Vladimír Helfert. Obsáhlý hudební archiv se stal významným sbírkovým a studijním centrem, podílejícím se rovněž na vzdělávání studentů vysokých škol. Jako pedagog Helfert položil základy ústavu hudební vědy a tím ovlivnil mnohé generace studentů. Muzeum dodnes s ústavem při Filozofické fakultě Masarykovy univerzity spolupracuje.

Výstava nabídne unikátní rukopisy i notové opisy.
Autor: BLESK: Jolana Halalová

Fotogalerie
10 fotografií